Sinterklaastijd betekent... lekkere gevulde speculaas! Al hoef je daarvoor helemaal niet op Sinterklaas te wachten: deze speculaas taart kun je ook in de rest van het jaar maken!
Wil je geen taartpunten maar liever kleine vierkante blokjes? Bak de taart dan in een vierkante bakvorm. Dan kun je er een heleboel vierkantjes uit snijden.
En wat moet ik er verder nog over zeggen? Wij zijn gek op gevuld speculaas. Deze taart ging dus in één dag tot de laatste kruimel op. Need I say more? :-)
Ingrediënten voor 14 punten
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 175 gram donkerbruine basterdsuiker
- 175 gram roomboter
- 1/2 eetlepel speculaaskruiden
- 2 eetlepels melk
- snuf zout
- 300 gram amandelspijs
- 1 ei
- 1 eidooier
- 50 gram garneeramandelen
En zo maak je het
- Kneed het bakmeel, de suiker, boter, speculaaskruiden, melk en een snuf zout met je handen door elkaar tot je een mooie deegbal hebt.
- Wikkel het deeg in een stuk plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
- Snijd het deeg in twee even grote stukken.
- Rol de ene helft tot een dikke worst en snijdt die in plakken. Leg de plakken op de bodem van een springvorm en druk goed aan elkaar, zodat de bodem helemaal bedekt is. Maak met het deeg een kleine opstaande rand aan de zijkant van de vorm.
- Verbrokkel de amandelspijs en kneed het ei er door heen, tot je een smeuïg geheel hebt. Verdeel de spijs over de bodem in de vorm.
- Rol de andere helft van het deeg op een stuk bakpapier of op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap die net zo groot als de springvorm is. Leg de lap deeg op de spijs en druk hem goed tegen de randjes aan.
- Klop de eidooier los. Bestrijk daarmee (met een bakkwastje) de bovenkant van de taart.
- Druk de amandelen in een mooi patroon in de bovenkant van taart (leef je uit!).
- Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties