Vegan appelkruimeltaart

Gepubliceerd op 10 februari 2018 om 16:00

Een vegan appeltaartje! ~ Gewoon omdat het kan. Dankzij één van mijn collega's heb ik laatst heerlijk vegan gegeten - bij vegan gerechten worden geen dierlijke producten zoals boter & kaas gebruikt. En toen dacht ik: kan mijn appeltaart ook vegan? Nou ja, dat moet ik dan meteen even proberen hè. En zie hier het resultaat: een heel lekker taartje! :-)


De meesten van jullie weten wel dat ik al jaren vegetariër ben: ik eet geen vlees en vis, maar ik eet wel gewoon kaas & boter en drink melk. Ik ben dus niet vegan: dan eet je helemaal geen dierlijke producten. Dat hoeft voor mij niet persé (en ik vind kaas ook veel te lekker...). 

Maar laatst was ik met een aantal collega's uit eten, en toen heb ik heerlijk vegan gegeten! Ik was eigenlijk een beetje aangestoken door mijn collega Nick, die sinds kort vegetariër is & ook wel vegan eet. Ik had er zelf in elk geval nooit aan gedacht om naar een vegan menukaart te vragen. Maar het was echt heel lekker én ook nog eens een stuk minder vet en calorierijk dan de vegetarische gerechten met vooral héél veel kaas (super lekker, maar natuurlijk niet het aller gezondst). Dus: als je vegetariër bent & je wilt graag wat afvallen, kies dan eens een vegan gerecht als je uit eten gaat. :-)  

En dit taartje is in elk geval prima gelukt. Ik wilde 'm eigenlijk met kokosolie maken, maar die bleek op te zijn toen ik ging bakken. Daarom heb ik zonnebloemolie gebruikt. Ik denk zelf dat kokosolie nog beter lukt omdat dat wat steviger is, maar met zonnebloemolie gaat het dus ook goed. En het ei verving ik door lijnzaad met water. Dat is alles. Simpel, hè?

Veganappeltaart302-1.jpg

Ingrediënten voor 1 taartje van 8 stukjes

Voor het deeg:

  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 3 eetlepels water
  • 80 gram zonnebloemolie
  • 90 gram kristalsuiker
  • 175 gram bloem
  • 7 gram bakpoeder
  • 4 gram vanillesuiker
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 2-3 zoetzure appels (bijv. Elstar), geschild en in blokjes
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel citroensap

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. 
  2. Roer de gemalen lijnzaad en de 3 eetlepels water door elkaar. Laat even staan. 
  3. Kneed de zonnebloemolie, suiker, bloem, bakpoeder, vanillesuiker, een snuf zout en het lijnzaad met water tot een glad deeg.
  4. Gebruik 2/3 van het deeg om de bodem en wanden van een kleine springvorm van 21 cm doorsnede te bekleden. Ik maakte een randje langs de wanden van 2-3 cm hoog. 
  5. Meng 50 gram suiker, 50 gram rozijnen, de citroensap en kaneel door de appelblokjes.  Doe het appelmengsel in de taart.
  6. Verkruimel de rest van het deeg over de taart.
  7. Bak de taart goudbruin in 50 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven en laat 'm in de springvorm goed afkoelen. Strooi er wat poedersuiker overheen voor je 'm serveert. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Janet
7 jaar geleden

Vervang je de zonnebloemolie door dezelfde hoeveelheid kokosolie?

Sytske
7 jaar geleden

Hallo Janet,

Nog een mailtje – deze had ik nog niet beantwoord! 
Ik denk dat je inderdaad dezelfde hoeveelheid kokosolie kunt gebruiken, maar heb het zelf nog niet getest. Je zou ook eerst 50-60 gram kunnen nemen, en dan even kijken hoe het deeg wordt. Als het al mooi samenkomt heb je waarschijnlijk wel genoeg kokosolie toegevoegd. Zo niet, dan voeg je de laatste 20 gram ook toe. Ik ga het ook nog eens een keer proberen!

Groetjes, Syts

Sarah
7 jaar geleden

Hoi Sytske, dat ziet er lekker uit zeg! Ik ga hem binnenkort eens maken.

Overigens eet ik zelf grotendeels vegan sinds de zomer en je went er echt aan! :) ook met bakken leer ik zoveel nieuwe technieken, zoals inderdaad lijnzaad als ei gebruiken maar ook aquafaba opkloppen en daar meringue mee maken. Ook aan het minder kaas eten, al is dat inderdaad nog best lastig soms haha.

Groetjes, Sarah