Fries roggebrood (brea)
Een echt Frysk recept: stevig & donker roggebrood! Of 'brea', zoals we dat hier zeggen. Lekker met kaas of spek en onmisbaar bij een bord stevige snert!
Roggebrood wordt eigenlijk niet gebakken, het wordt eerder 'gegaard'. Meestal wordt het bij een veel lagere oventemperatuur dan tarwebrood gebakken, en het bakken duurt ook veel langer. Sommige broden zitten wel 24 uur in de oven!
Er zijn heel veel verschillende soorten roggebrood. Ik bakte de Friese variant: die maak je met geweekte rogge, die lang in de oven moet. En er zit geen gist of desem in.
Ik heb eens even wat geschiedenis van het roggebrood opgezocht: vroeger was het voor veel Nederlanders en Belgen één van de belangrijkste voedingsmiddelen, naast aardappelen. Later kwam tarwebrood veel meer in trek.
In roggebrood zit trouwens heel veel ijzer en voedingsvezels: met één plakje roggebrood krijg je al 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen! Dat merk je trouwens ook meteen: roggebrood is geen door-eet-brood; het is een zwaar en stevig brood.
Ingrediënten voor 1 roggebrood
- 500 gram roggevlokken
- 65 gram tarwezemelen
- 465 gram kokend water
- 1 1/3 eetlepel keukenstroop
- 7 gram zout
En zo maak je 'm
- Roer de roggevlokken en tarwezemelen door elkaar.
- Los de stroop en het zout op in het kokende water.
- Giet het water bij de rogge en zemelen, en roer alles met een lepel goed door elkaar.
- Dek af en laat het mengsel bij kamertemperatuur 8-10 uur weken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een kleine cakevorm (die van mij is 11,5 x 21 cm) in en doe het roggemengsel er in. Druk alles goed aan.
- Wikkel de cakevorm in twee lagen aluminiumfolie.
- Bak het roggebrood 2 uur op 180 graden in de oven. Doe daarna de oven uit, maar laat het roggebrood ingepakt nog 5-6 uur nagaren in de oven.
- Haal het roggebrood uit de cakevorm en snijd 'm met een scherp mes in plakken. Lekker met een laagje boter en kaas, spek of stroop er op!
Reactie plaatsen
Reacties
Mijn recept nu. Flink geëxperimenteerd maar dit komt erg dicht bij.
Mijn recept nu:
300 gram roggekorrels 1 nacht geweekt in ruim water
50 gram havervlokken 1 nacht geweekt in ruim water
2 eetlepels stroop
100 gr bloem
1 eetlepel mout (optioneel)
100 ml water
6 gram zout
Rogge en haver laten uitlekken
Mengen met 100 ml van het uitgelekte water, zout, stroop, bloem en stroop tot een plakkerig deeg.
Dit in een cakevorm gieten, afsluiten met aluminiumfolie en 8- 10 uur in oven van 100 graden (hetelucht circulatie stand)
Na 10 uur in de oven af laten koelen.
Overigens … Syts, super bedankt voor je inspiratie en al je heerlijke recepten 👍👍
Ik heb gebroken rogge ipv roggevlokken, als ik dit twee uur week blijft dan het recept wat betreft temperatuur en tijd in de oven hetzelfde? Ik zie recepten van 6 uur bij 100 graden tot 12 uur bij 90 graden, heb geen idee meer hoe ik zal beginnen, is mijn eerste keer roggebrood maken
Hallo, kan het ook met rogge zemelen? Want ik mag geen tarwe
Hoi Neeltje,
Heb je de rest volgens bovengenoemd recept gedaan en alleen maizena toegevoegd?
Groetjes Janny
Ja, 1eetlepel bij het deeg.
En ik heb nog een nieuwtje,heb het recept van de echte Friese roggebrood met Roggekorrels , wel een nacht weken, Rogge vlokken en havermout en zemelen erbij goe door kneden weer een nacht laten staan,en …….in de broedmachine flink aandrukken en op de toets bakken drukken laten afkoelen , en je roggebrood ziet er precies hetzelfde eruit als 2 of 3 uur in de oven.
Dus dat scheelt weer in tijd.
Ik heb het idee dat de bakker het ook zo doet
Het Fryske roggebrood is fantastisch gelukt . 1 afgestreken
e l maïzena erbij en het valt dan niet uit elkaar bij het snijden. Ik koop geen roggebrood meer in de winkel , maak het zelf en is veel lekkerder
Groningsroggebrood
500 g Rogge schroten (zeer grof male)
Mengen met 500 ml karnemelk
Nacht koel afgedekt wegzetten
2 eetlepels suikerbietenstroop en 3 theelepels zout goed mengen
Beboterde vorm voorzien van zemelen
Mengsel erin
Hermetisch afdekken met aluminiumfolie
2,5 uur in de oven bij 120 grC
Uit de vorm halen af laten koelen, de volgende dag snijden
Met wat aanpassingen heb ik nu de juiste samenstelling voor een stevig snijbaar roggebrood
Maak meel van de roggekorrels of vlokken 500 gram
65 gram tarwezemelen
500 dl kokend water
2 eetlepels Zeeuwse keukenstroop
3 afgestreken theelepels zout
De rest gewoon volgens recept
Roggebrood in de bakkerij mepten we in een houten mal en goed aandrukken dan er uit door de zemelen halen en dan in vorm vast zetten. Idd afgedekt met alu folie.
Hoi vandaag roggebrood gemaakt naar jou recept. Smaak is goed brood ziet er ook goed uit, maar valt tijdens het snijden helemaal uit elkaar
Wat heb ik niet goed gedaan
Gr lutske
Ik woon in Amerika, als Friezin en kan echt geen recept vinden dat in de buurt komt van het roggebrood dat je bij de bakker in Friesland koopt. Ook dit recept niet, het ziet er prima uit, maar de smaak is niet hetzelfde.