Volkoren zuurdesem wafels
In de Verenigde Staten eten ze 't vaak als ontbijt: wafels. En ik kan ze geen ongelijk geven, want ze zijn heerlijk! Deze volkoren wafels maakte ik met wat zuurdesem.
Met zuurdesem kun je broden maken zonder dat je instant gist nodig hebt. En meestal maak ik er ook inderdaad brood mee, maar het bakje zuurdesem liep zelfs in de koelkast (daarin kun je de zuurdesem langer bewaren) over van enthousiasme: het borrelde het bakje uit. Tijd dus om er iets mee te bakken. En omdat ik geen tijd had om een brood te kneden & te laten rijzen, maakte ik er wafels mee. Die zijn in een paar minuten klaar.
En dus hadden wij een heerlijk ontbijt op zaterdagochtend: warme wafels met een plakje kaas, een beetje honing of wat maple syrup. Dat is siroop gemaakt van het sap van een esdoorn; het wordt ook wel ahornsiroop of esdoornsiroop genoemd. Amerikanen en Canadezen eten het graag bij de pancakes of wafels. Lekker!
Je kunt deze wafels ook goed invriezen: even laten afkoelen, tussen de wafels een stukje bakpapier doen en daarna in een plastic zakje in de vriezer doen.
Ingrediënten voor 3-4 personen
- 150 gram volkoren meel
- 1,5 theelepels bakpoeder
- 3/4 theelepel zuiveringszout / baking soda
- 2 theelepels kardemom
- 1/2 theelepel zout
- 290 gram zuurdesemstarter, direct uit de koelkast
- 1 theelepel vanille-extract
- 180 ml halfvolle melk
- 180 ml halfvolle yoghurt
- 3 eieren
- 30 gram roomboter, gesmolten
En zo maak je ze
- Meng het meel, de bakpoeder, zuiveringszout, kardemom en zout door elkaar.
- Roer in een andere kom de zuurdesemstarter, vanille-extract, melk, yoghurt, eieren en gesmolten boter door elkaar.
- Doe de droge ingrediënten bij de natte en meng tot je een egaal beslag zonder klontjes hebt.
- Verwam het wafelijzer (ik heb een elektrische). Schep wat beslag in het wafelijzer en bak de wafels in een paar minuten goudbruin.
Reactie plaatsen
Reacties