Bulgur pilav met kikkererwten & tomaat
Vinden jullie kikkererwten ook zo lekker? Ik gebruikte ze voor deze gekruide pilav met bulgur, tomaat, ui, kip & yoghurt. Ik at 'm zonder de kip trouwens & dat smaakte minstens zo goed!
Pilav doet mij altijd denken aan een vriendin van de basisschooltijd. Wij aten thuis namelijk nóóit pilav, maar bij haar thuis waren ze er gek op en ik heb het heel vaak bij hen gegeten. Niet dat ik het lekker vond trouwens - er zaten veel te veel stukjes in, naar mijn smaak. Alleen de perzik keurde ik goed. :-)
Pilav is een Midden-Oosters gerecht waarbij je de graansoort (zoals rijst of bulgur) niet in water kookt, maar eerst even fruit in olie en daarna met bouillon er bij gaar smoort. Er kunnen allerlei kruiden, groenten & vlees bij.
De yoghurt is er super lekker bij! De mildzure smaak daarvan combineert heel goed met de kruidige pilav. In plaats van magere yoghurt kun je trouwens ook Griekse yoghurt of dikke kwark nemen.
Ingrediënten voor 2 personen
- 200 gram gekruide kipfilet, in stukjes
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1/4 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel gemalen chilipeper
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 100-125 gram ongekookte bulgur
- 400 gram tomatenblokjes in blik
- 400 ml groentebouillon
- 150 gram kikkererwten uit blik, uitgelekt en schoongespoeld
- snuf peper
- 1 eetlepel fijngehakte verse peterselie
- 1 eetlepel fijngehakte verse munt
- 150-200 gram magere yoghurt
En zo maak je het
- Verhit wat olie of boter in een wok. Fruit de ui in 1-2 minuten glazig.
- Voeg de knoflook, komijn, kaneel, chilipeper en tomatenpuree toe en bak die 1 minuut mee. Roer daarna de bulgur er door heen en bak nogmaals 1 minuut.
- Doe de tomatenblokjes, kikkererwten, bouillon en een snuf peper er bij. Zodra het kookt zet je het vuur laag, doe je een deksel op de pan en laat je het mengsel zo'n 15 minuten zachtjes koken. Roer het af en toe even door elkaar.
- Verhit ondertussen wat olie of boter in een koekenpan en bak de kipfilet gaar.
- Meng de kip, peterselie en munt door de pilav. Serveer met de yoghurt.
Reactie plaatsen
Reacties