Chocolade crème cakerol
Oké. Zet je goede voornemens voor dit jaar nog maar even in de kast: eerst is er deze chocolade crème cakerol. En die is te lekker om af te slaan.
En als ik zeg lekker, dan bedoel ik dus ook echt vet lekker. Zoals je weet houd ik niet van chocolademousse enzo (zie hier), maar bij deze chocolade crème cakerol lik ik zelfs het schaaltje schoon (nou ja, dat had ik eigenlijk willen doen, maar ik heb me braaf ingehouden).
Door de luchtige crèmelaag in de cakerol en de zoete chocoladefrosting op de buitenkant heeft de cakerol helemaal niet zo’n zware, machtige chocoladesmaak. Hij is zoet & zacht & smeuïg: precies zoals hij moet zijn. Ook de jongens vonden ‘m heerlijk (nou ja, op onze middelste na dan: die is sowieso geen gebak-eter, dus hij is er niet eens aan begonnen).
Ik maakte deze cakerol als dessert voor oudejaarsavond. We hadden gegourmet en toen alle rommel weer schoon & aan de kant was, was het tijd voor koffie en thee. Met een dessert dus. En vooraf dacht ik nog: moet ik wel een dessert maken? Want na gourmetten zit je toch altijd wel aardig vol. Maar dit ging er in als koek cakerol. Je kunt deze cakerol trouwens ook heel goed als gebak op een verjaardag serveren. Hij is al besteld voor de eerstvolgende verjaardag hier thuis…!
Ingrediënten voor 10 porties
Voor de cake:
- 65 gram bloem
- 25 gram cacao
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 4 eiwitten
- 4 eigelen
- 150 gram suiker, verdeeld in 2 x 75 gram
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels water
Voor de crèmevulling:
- 200 gram zuivelspread naturel
- 200 gram ongeklopte slagroom
- 50 gram poedersuiker
- ½ theelepel vanille-extract
Voor de chocoladefrosting:
- 112 gram zachte roomboter
- 50 gram cacao
- 330 gram poedersuiker
- ¼ theelepel zout
- 2 theelepels vanille-extract
- 3 eetlepels melk
- 33 gram geraspte witte chocolade
En zo maak je het
De cake
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Bekleed een bakblik van 25 x 40 cm met bakpapier. Het is het handigst om een bakblik met een opstaand randje te gebruiken, dan blijft de cake mooi in vorm.
- Meng de bloem, cacao, bakpoeder en zout in een kleine kom door elkaar en zet aan de kant.
- Klop met een mixer in een schone kom de eiwitten stijf (als je kom nog vettig is krijg je de eiwitten niet stevig, dus je kom moet echt goed schoon zijn). Voeg al mixend 75 gram suiker toe. Als je stijve pieken van het eiwit kunt maken, is het goed. Zet opzij.
- Mix in een grote kom de eidooiers, 75 gram suiker en de vanille-extract door elkaar. Voeg het water toe en daarna al mixend het bloemmengsel.
- Spatel met een beslagspatel het eiwit voorzichtig door het beslag.
- Verspreid het beslag over de bakplaat en bak de cake in 15 minuten gaar.
8. Laat de cake 2-3 minuten even afkoelen.
Bestuif ondertussen een theedoek met
poedersuiker. Leg de theedoek over de
cake heen en draai de bakplaat met cake
voorzichtig om (dit is een spannend
stukje, maar het is te doen!). Leg de
theedoek met de cake op het aanrecht en
trek voorzichtig het bakpapier van de
cake.
9. Rol daarna vanaf de korte kant de cake
met theedoek en al op. Laat de cake zo
opgerold helemaal afkoelen.
De crèmevulling
10. Mix in een kom de zuivelspread,
slagroom, poedersuiker en vanille-extract
tot een glad, romig en vrij stevig mengsel.
Zet in de koelkast.
De chocoladefrosting
11. Mix in een kom de roomboter, cacao,
poedersuiker, zout, vanille-extract en melk
tot een stevige frosting. Zet aan de kant.
De cakerol in elkaar zetten
12. Rol de afgekoelde cake weer uit.
13. Smeer de crèmevulling over de cake. Je
hebt misschien niet alles nodig.
14. Rol de cake weer voorzichtig op (vanaf de
korte kant). Als de crèmevulling nu nog
vrij zacht is, zet dan eventueel de cakerol
een half uurtje in de vriezer. Dan is hij wat
steviger en kun je de cakerol makkelijker
afwerken.
15. Smeer de chocoladefrosting met een glad
mes (zonder kartels) op de cakerol.
16. Strooi de witte chocoladeschilfers over de
cakerol. Bewaar de cakerol in de koelkast.
De basis voor dit recept vond ik hier; ik paste het op een aantal punten aan.
Reactie plaatsen
Reacties