bosvruchten melktaart

Altijd een spannend moment... als je de taart aansnijdt en eindelijk kunt zien of de laagjes zo zijn geworden als de bedoeling was! En bij deze bosvruchten melktaart zijn ze zó mooi gelukt. Ik ben er helemaal blij mee! :-) 

Eigenlijk zou ik een taart met maar één roze laag maken. Maar door de eieren werd die laag geel in plaats van roze... en toen dacht ik: dan maak ik er gewoon een tweede laag op, die wel roze is! Dat ging gelukkig meteen goed, maar toen ik de taart zag bedacht ik dat een dun knalroze laagje er bovenop vast nóg mooier zou staan. Dus die heb ik er ook nog maar bij gemaakt. Het resultaat is een frisse taart, die er wel in ging bij de jongens!  

Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Voor de bodem:

  • 62 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 62 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram geklutst ei (1 klein ei)
  • 250 gram tarwebloem
  • 2,5 gram bakpoeder
  • snuf zout

Voor de vulling, laag 1:

  • 500 ml magere frambozen drinkyoghurt
  • 22 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram geklutst ei (3 kleine eieren)
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 35 gram tarwebloem
  • 23 gram custard
  • 3,5 ml vanille-extract

Voor de vulling, laag 2:

  • 5 blaadjes gelatine
  • 150 gram magere bosvruchtenyoghurt, gezeefd (zonder de stukjes fruit er in dus)
  • 240 ml magere frambozen drinkyoghurt

Voor de vulling, laag 3:

  • 2 blaadjes gelatine
  • 150 ml water
  • 3 theelepels suiker
  • 2 eetlepels bietensap (het sap dat in een blikje of potje roden bieten zit) of frambozensap (geperst van verse of diepvries frambozen)

En verder:

  • verse slagroom
  • vers fruit, zoals aardbeien of frambozen

 

En zo maak je 'm

De taartbodem:

  1. Mix de boter en suiker door elkaar. Meng daarna het ei er door. 
  2. Voeg de bloem, bakpoeder en een snuf zout toe & kneed alles kort tot een glad deeg.
  3. Leg de deegbal 20 minuten in de koelkast. 
  4. Rol het gekoelde deeg uit tot een grote ronde lap. Bekleed een ronde quichevorm van 25 cm doorsnede en 4 cm hoog met het deeg. Zet het deeg nogmaals 20 minuten in de koelkast. Koud deeg voorkomt namelijk dat het straks tijdens het bakken gaat krimpen! 
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  6. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier, leg daarop bakknikkers of gewoon gedroogde erwten ('blind bakken' heet dat). 
  7. Bak het deeg in 15-20 minuten gaar. Verwijder daarna het bakpapier & de knikkers of erwten en laat de bodem afkoelen. 

De vulling, laag 1:

  1. Breng de drinkyoghurt en de boter aan de kook. Haal de pan daarna van het vuur. 
  2. Meng de eieren, suiker, bloem, custard & vanille-extract door elkaar. Giet er een beetje van de warme melk bij, zodat je een papje krijgt. Roer het goed door elkaar. Doe het papje daarna in de pan bij de rest van de warme melk en roer goed door elkaar.
  3. Zet de pan op laag vuur en laat het melkmengsel ongeveer 5 minuten zachtjes koken, totdat het dik is. Blijf ondertussen steeds roeren. 
  4. Giet het mengsel op de taartbodem. Laat de taart daarna helemaal afkoelen & opstijven. Ik zette 'm, toen hij niet meer heet was, in de koelkast (dan gaat het wat sneller). 

De vulling, laag 2:

  1. Week de blaadjes gelatine 10 minuten in een bakje met koud water.
  2. Verwarm de frambozen drinkyoghurt in een pannetje totdat het heet is (het hoeft niet te koken). Knijp de blaadjes gelatine uit & roer ze door de warme drinkyoghurt, totdat ze helemaal zijn opgelost. 
  3. Giet het warme mengsel bij de bosvruchten yoghurt en roer dit goed door elkaar met een garde. Giet het mengsel op de taart.
  4. Laat de taart weer opstijven in de koelkast. 

De vulling: laag 3:

  1. Week de blaadjes gelatine 10 minuten in een bakje met koud water.
  2. Verwarm het water en de suiker in een pannetje totdat het heet is (het hoeft niet te koken). Knijp de blaadjes gelatine uit & roer ze door het water, totdat ze helemaal zijn opgelost. 
  3. Roer de bieten- of frambozensap er door heen. Giet het mengsel voorzichtig op de taart. Misschien heb je niet alles nodig, dat hangt een beetje af van hoe hoog je de rand van de taart hebt gemaakt. Een dun roze laagje is voldoende, het is vooral voor de looks. Als je bietensap gebruikt: dat proef je helemaal niet terug, dus dat kan prima! 
  4. Laat de taart even opstijven op het aanrecht, en daarna (zodra je hem kunt bewegen zonder te knoeien) in de koelkast. 
  5. Versier de taart als hij helemaal stevig is met slagroom en vers fruit. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.