Groentesoep met ballen
Wij zijn hier thuis niet zo fit... we hangen wat tegen de griep aan. :-( Bij mij op het werk zijn al een paar collega's goed ziek geweest, en ik ben bang dat ik er nu ook aan moet geloven. Ik maakte dus maar een grote pan groentesoep voor ons klaar. Misschien kunnen we daarmee de griep buiten de deur houden...
Alhoewel het daarvoor misschien wel wat te laat is. Onze oudste was maandag al een dag ziek thuis, maar die was daarna gelukkig snel weer op de been. Maar mijn hoofd zit echt he-le-maal dicht. Ik ben nogal gevoelig voor voorhoofdsholteontsteking (al heel vaak gehad) en daar lijkt het nu ook weer op. Hmmm... zó geen zin in! Dubbel hopen dus maar dat de soep helpt... :-)
Ingrediënten voor 3 liter soep
- 1 witte boterham
- 100 ml melk
- 300 gram mager rundergehakt
- 1 theelepel kerriepoeder
- 2 eetlepels ketchup
- peper
- zout
- 1 grote ui, gesnipperd
- 500 gram wortelen, in kleine blokjes
- 1 prei, in stukjes
- 125 gram broccoli, in kleine stukjes
- 125 gram bloemkool, in kleine stukjes
- 3 liter groentebouillon (die maakte ik zelf met een paar bouillonblokjes)
- evt. 100 gram vermicelli
- handje verse peterselie
En zo maak je 't
- Week de boterham 5-10 minuten in de melk. Knijp het brood daarna uit.
- Kneed de uitgeknepen boterham, het gehakt, kerriepoeder, ketchup, wat peper en zout door elkaar. Draai daarna kleine balletjes van het gehakt.
- Verhit wat boter of olie in een grote pan. Fruit de ui in 2-3 minuten glazig.
- Voeg dan de rest van de groente toe en roerbak een paar minuten mee.
- Giet de bouillon bij de groente in de pan. Breng aan de kook en laat daarna op zacht vuur zachtjes koken.
- Kieper de gehaktballetjes in de soep.
- Laat de soep zachtjes doorkoken tot de ballen en de groente helemaal gaar zijn. Ik deed er geen vermicelli door, maar als je dat er wel lekker in vind kun je die de laatste paar minuutjes mee koken.
- Strooi er wat verse peterselie over heen.
Reactie plaatsen
Reacties