Waldkorn desembrood

De meeste mensen maken (of kopen) een taart als ze een feestje geven. Ik bakte brood voor onze visite! En dit waldkorn desembrood ging héél snel op. 

Onze gasten kregen natuurlijk geen brood bij de koffie en thee, hoor (voor 't geval je je al zorgen maakte). De meeste mensen kwamen lunchen en daar past een vers gebakken brood prima bij. En voor bij de koffie, later op de middag, had ik ook nog taart gebakken: deze M&M cookie taart & een bosbessen amandel plaatcake

Naast een waldkorn brood had ik ook een maïsbrood gebakken. Die viel ook in de smaak, maar het waldkorn brood was toch echt favoriet. 't Is trouwens brood waar we zelf ook gek op zijn. Met lekker veel zaden!

Ingrediënten voor 1 groot brood

  • 500 gram waldkorn mix (incl. zout)
  • 150 gram zuurdesemstarter
  • 300 ml handwarm water
  • handje zonnebloempitten, handje lijnzaad en handje sesamzaad, door elkaar gemengd
  • heb je waldkorn mix zonder zout? Voeg dan 1 theelepel zout toe.


En zo maak je het

  1. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
  2. Doe de waldkorn mix er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
  3. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. 
  4. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. 
  5. Bekleed een ronde schaal met een theedoek die je flink met bloem hebt bestoven.
  6. Rol van het deeg een ronde bal. Strooi de zadenmix op je werkblad en rol de deegbal er door heen, zodat het deeg aan alle kanten bedekt is met de zaadjes.
  7. Leg de deegbal in de kom met de theedoek, vouw de theedoek er over heen en laat bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat het deeg 2 keer zo groot is geworden. Wat je ook kunt doen: zet het (in een theedoek ingepakte) deeg in de koelkast, en laat het daar een nacht staan. In de koelkast gaat het rijsproces langzamer, dus het is niet erg dat het deeg er de hele nacht in staat. De volgende ochtend zet je het nog een uur op kamertemperatuur, en ga daarna door met stap 8.

8.  Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet
     onderin de oven een (lege) braadslede.
9.  Als het deeg voldoende is gerezen, keer je
     de kom voorzichtig om en leg je het brood
     op een met bakpapier beklede bakplaat.
     Kerf met een scherp mes een kruis in het
     brood.
10. Giet een kop water in de braadslede in de
     oven (dat zorgt voor stoom tijdens het
     bakken). Verlaag de oventemperatuur naar
     220 graden, z
et de bakplaat met het brood
     in de oven en bak het brood in 30-35
     minuten gaar. Het brood is klaar als het
     hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen
     op een rooster.  

Reactie plaatsen

Reacties

Sophiesfoodiefiles
7 jaar geleden

Dit lekkere brood heb ik vorige week gemaakt! Erg lekker ! :)
Bedankt, hé? :)