Sloffendeeg (basisrecept)
Vinden jullie een aardbeienslof ook zo lekker? Wij zijn er gek op: alleen al dat heerlijke sloffendeeg met amandelspijs. En wist je dat je met sloffendeeg nog veel meer lekker gebak kunt maken?
Een aardbeienslof is echt super lekker. Als je dat nog nooit hebt gegeten, dan moet je dat zeker eens proeven: sloffendeeg met banketbakkersroom, aardbeien en slagroom. Zó lekker! Maar je kunt ook een topping maken met appel of perziken. En wat dacht je van een notenslof met karamel?
Het maken van een aardbeienslof stond al heel lang op mijn lijstje, maar ik had één probleem: ik had geen sloffenring. En die bakvorm heb je nodig voor het maken van sloffendeeg. In Leeuwarden kon ik 'm nergens vinden, dus uiteindelijk kocht ik er eentje op internet. Die ring kun je uitschuiven, dus je kunt er zowel kleine sloffen mee maken als één hele grote!
Ingrediënten voor 2 kleine sloffen van elk 8 stukjes (beide ca. 25-27 cm lang) of één hele grote slof (ca. 40-50 cm lang)
- 180 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 100 gram kristalsuiker
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- rasp van een halve citroen
- 0,25 theelepel zout
- 250 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 150 gram amandelspijs
- 0,5 - 1 middelgroot ei, geklutst
- scheutje citroensap
En zo maak je ze
- Mix de boter, kristalsuiker, basterdsuiker, het zout, de citroenrasp en het ei in een kom door elkaar.
- Zeef de bloem en het bakpoeder. Doe dit bij het boter-suikermengsel en kneed het tot een mooi deeg.
- Leg het deeg afgedekt met plasticfolie een uur in de koelkast.
- Meng de spijs met het halve of hele ei en een scheutje citroensap. Het moet een redelijk smeerbare spijs worden.
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vet 2 sloffenringen van 24 x 9 cm goed in.
- Bestuif je werkblad met bloem. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een deegplak die ongeveer 1½ cm dik is. Snijd met de sloffenringen twee deegplakken uit het deeg en plaats de sloffenringen met het deeg erin op de bakplaat.
- Verdeel de spijs over de sloffen en laat 1 cm van de rand vrij.
- Bak de sloffen in 23-28 minuten gaar in de oven. Haal de bakplaat daarna uit de oven en verwijder meteen de sloffenringen. Laat de sloffen daarna helemaal afkoelen.
Bron: dit recept komt grotendeels van Rutger Bakt; ik deed een kleine aanpassing.
Slof bakken met een ronde springvorm
"Ik heb geen sloffenvorm, kan ik ook een slof bakken met een ronde springvorm?" Die vraag krijg ik regelmatig. En ja, dat kan ook! Tijdens onze vakantie in Slowakije (2018) bakte ik een ronde aardbeienslof - ik moest een beetje improviseren; we konden daar niet alle ingrediënten en bakvormen vinden.
Ik gebruikte voor een ronde springvorm van 21 cm 1x het recept voor sloffendeeg. Al het deeg deed ik in de springvorm (met een sloffenvorm maak je er 2 sloffen van). De baktijd blijft hetzelfde. Verder volg je het recept zoals hier staat; je gebruikt alles voor de vulling.
Reactie plaatsen
Reacties
Hoi Sytske,
Ik wil dit recept komend weekend graag maken, maar ik heb de volgende vraag: moet je van tevoren een soort kuiltje in het midden maken in het deeg voordat je het spijs daarin doet? Of ontstaat dat kuiltje tijdens het bakken?
Groetjes,
Suzanne
Dank voor de reactie Sytske! Ik ben er nog niet eerder aan toegekomen maar ik heb vandaag alles in huis gehaald en ik hoop morgen eindelijk mijn aller eerste slof te bakken :)
Hallo Ellen! Met mijn recept bak ik altijd 2 sloffen met sloffenringen die helemaal in elkaar zijn geschoven, dan is elke slof dus 27 cm lang. Als je één slof wilt bakken van 27 cm lang heb je dus maar een half recept nodig. Als je het complete recept wilt gebruiken voor één megalange slof, dan zou ik de sloffenring maximaal uittrekken tot 40 cm. Bakse! Groetjes, Sytske
Beste.... ik heb één sloffenring die verstelbaar is van 27 tot 40 cm. Als ik één slof wil maken, op welk formaat moet ik hem dan afstellen voor de door u aangegeven hoeveelheid ingrediënten? Ik hoop van u te horen! Groetje, Ellen