Zuid-afrikaanse melktert (melktaart)
Dit is toch wel één van mijn favorieten, hoor! Een Zuid-Afrikaanse melktert, die stond al lang op mijn bak-verlanglijstje. Een poos terug had ik een mooie reden om 'm eindelijk eens te maken: de collega's van mijn man hadden wel weer eens zin in een taartje. En ik had alleen basisingrediënten in huis. Lekker toevallig, want daar kun je dus precies een melktert mee maken! :-)
Een melktert (of in het Nederlands: melktaart) is een lichtzoet nagerecht uit Zuid-Afrika. De bodem van de taart is zoet & knapperig, en de vulling bestaat uit melk, eieren, suiker & bloem. Hoe je 'm maakt verschilt per recept: bij de ene methode bak je de vulling & bodem tegelijk, maar je kunt ook eerst de bodem bakken en daarna de vulling er in gieten. Ik koos voor dat laatste, dat vond ik wel zo makkelijk.
Ik vind trouwens dat je melktert ook gewoon bij de koffie en thee mag eten hoor, en niet alleen als dessert. Beetje vers geklopte slagroom er bij... yum! En nu maar hopen dat de collega's 'm ook vonden smaken... :-)
Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes
Voor de bodem:
- 62 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 62 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram geklutst ei (1 klein ei)
- 250 gram tarwebloem
- 2,5 gram bakpoeder
- snuf zout
Voor de vulling:
- 500 ml melk
- 22 gram ongezouten roomboter
- 150 gram geklutst ei (3 kleine eieren)
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 35 gram tarwebloem
- 23 gram custard
- 3,5 ml vanille-extract
- kaneelpoeder
En zo maak je 'm
De taartbodem:
- Mix de boter en suiker door elkaar. Meng daarna het ei er door.
- Voeg de bloem, bakpoeder en een snuf zout toe & kneed alles kort tot een glad deeg.
- Leg de deegbal 20 minuten in de koelkast.
- Rol het gekoelde deeg uit tot een grote ronde lap. Bekleed een ronde quichevorm van 25 cm doorsnede en 4 cm hoog met het deeg. Zet het deeg nogmaals 20 minuten in de koelkast. Koud deeg voorkomt namelijk dat het straks tijdens het bakken gaat krimpen!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier, leg daarop bakknikkers of gewoon gedroogde erwten ('blind bakken' heet dat).
- Bak het deeg in 15-20 minuten gaar. Verwijder daarna het bakpapier & de knikkers of erwten en laat de bodem afkoelen.
De vulling:
- Breng de melk en de boter aan de kook. Haal de pan daarna van het vuur.
- Meng de eieren, suiker, bloem, custard & vanille-extract door elkaar. Giet er een beetje van de warme melk bij, zodat je een papje krijgt. Roer het goed door elkaar. Doe het papje daarna in de pan bij de rest van de warme melk en roer goed door elkaar.
- Zet de pan op laag vuur en laat het melkmengsel ongeveer 5 minuten zachtjes koken, totdat het dik is. Blijf ondertussen steeds roeren.
- Giet het mengsel op de taartbodem.
- Bestuif de taart met wat kaneel.
- Laat de taart daarna helemaal afkoelen & opstijven. Ik zette 'm, toen hij niet meer heet was, in de koelkast (dan gaat het wat sneller). Lekker eet en geniet die kos!
Reactie plaatsen
Reacties
Beste Daan;
Ik heb nog zanddeeg in mijn diepvries,kan ik het dar ook mee proberen denk je?
Anders ga ik het deeg zeker maken,Bedankt voor het recept.
Hoi! Ziet er heerlijk uit maar heb een vraagje:
Je bedoelt custardpoeder ? Niet eerst custard maken en dan bij dit recept gebruiken toch?