Dronken bonen (frijoles borrachos)

Vandaag eten we Mexicaans! Dronken bonen, om precies te zijn: want je maakt ze namelijk klaar in bier. Klinkt goed, of niet dan? 

Frijoles borrachos betekent letterlijk 'dronken bonen'. Niet dat je er dronken van wordt, overigens. Tenzij je er nog een x aantal biertjes bij drinkt! :-) Je maakt dit gerecht met donker bier. Kies gewoon een biersoort dat je lekker vindt; elk donker bier is goed. En als je niet van bier houdt: dan vind je dit vast en zeker tóch wel lekker, want het heeft helemaal geen overheersende biersmaak. 

Ik maakte frijoles borrachos met kapucijners, maar je kunt ook kidneybonen of bruine bonen nemen. Het is een lekker simpel gerecht, het staat in een paar tellen op tafel. Wil je het een beetje pittiger? Voeg dan nog wat cayennepeper of sambal toe.  

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gram spekreepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2 rode peper, in kleine stukjes
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1/2 courgette, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 150 ml donker bier
  • 400 gram kapucijners (uitgelekt)
  • 1 theelepel oregano
  • snuf zout
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • beetje verse gehakte peterselie

 

En zo maak je het

  1. Verhit wat olie of boter in een grote wok en bak het spek in een paar minuten knapperig en goudbruin. Schep het spek uit de pan. 
  2. Voeg de ui en rode peper toe aan het spekvet in de wok & bak een paar minuten, tot de ui zacht is. Voeg dan de knoflook, paprika en courgette toe en bak nog een paar minuten mee. 
  3. Voeg het bier, de kapucijners, oregano, zout en komijn toe. Roer alles goed door elkaar en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat nog een minuut of 10-15 sudderen. 
  4. Roer de spekjes en citroensap er door heen en warm nog 2 minuten mee. 
  5. Serveer met een beetje verse peterselie er over heen. 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.