gevulde speculaasstaaf
Speculaas! Want daar kun je nooit genoeg van krijgen, toch? Ik maakte een hele grote speculaasstaaf. Of misschien is het qua vorm meer een plaat geworden, haha! Met in elk geval lekker veel spijs er in!
Ingrediënten voor 1 grote rol
- 200 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- snuf zout
- 3,5 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 100 gram koude ongezouten roomboter, in kleine blokjes
- 6 gram Dr. Oetker citroenrasp
- 5 eetlepels melk
Voor de vulling:
- 300 gram amandelspijs
- 1 middelgroot ei
Voor de garnering:
- Handje halve amandelen
- 1 middelgroot ei
- scheutje melk
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Roer de bloem, bakpoeder, zout en koek- en speculaaskruiden door elkaar.
- Doe de boter, citroenrasp en melk er bij en kneed alles tot een soepel deeg zonder klonten.
- Bestuif een vel bakpapier met bloem. Leg het deeg er op en rol het met een deegroller uit tot een lap van zo'n 15 x 30 cm.
- Kneed de amandelspijs en 1 ei door elkaar. Maak hier een langwerpige rol van ongeveer 28 cm van. Leg de rol op het deeg.
- Rol het deeg om de spijs heen.
- Kluts het andere ei en een scheutje melk door elkaar. Kwast hiermee de naad van het deeg in en plak het dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden op het bakpapier. Vouw de zijkanten van het deeg naar onderen toe dicht.
- Smeer de staaf in met het ei-melk mengsel. Versier de staaf daarna met amandelen. Kwast de staaf vervolgens nog een keer in.
- Leg het bakpapier met de staaf op een bakplaat en schuif die in de oven. Bak de staaf in 35-45 minuten gaar. Haal de bakplaat dan uit de oven en laat de staaf afkoelen. Of eet 'm warm, dat is ook lekker!
Reactie plaatsen
Reacties