Blind bakken

Blind bakken: wat is het, wat voor nut heeft het & hoe doe je dat? Je leest er hier alles over. En nee, het is niet bakken met een blinddoek voor ;-) 

 

Bij 'blind bakken' bak je een taartbodem helemaal of gedeeltelijk voor, zonder dat de taartvulling er al in zit. Dat is handig als de vulling van de taart niet hoeft te worden gebakken, of maar heel kort in de oven hoeft. Als je de bodem dan niet eerst blind bakt, krijg je een sompige en half gare taartbodem. En dat wil je natuurlijk niet! Door de bodem blind te bakken zorg je er voor dat hij lekker knapperig en stevig wordt.

Bij blind bakken gebruik je een 'blinde' vulling: dat wil zeggen, een tijdelijke vulling die je na het bakken weer uit de taart haalt. Daar kun je bijvoorbeeld gedroogde bonen, spliterwten of speciale bakbonen voor gebruiken. Door de tijdelijke vulling wordt het deeg platgedrukt en ontstaan er tijdens het bakken geen bellen.

En hoe doe je dat nu, blind bakken? Druk het deeg voor de taart in de bakvorm. Leg er een stuk bakpapier overheen, en vul daarna de bakvorm met de blinde vulling (de bakbonen, dus). Schuif nu de bodem in de oven. Meestal moet je na een tijdje de vulling en het bakpapier uit de vorm halen en daarna de bodem nog even 'gewoon' bakken.

Zodra de taartbodem is afgekoeld kun je verder gaan met het maken van de taartvulling!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Wannie van Zoonen
4 jaar geleden

Ik had de schone van Boskoop gebakken.
Het deeg maken (zandtaart. Vullen met peulvruchten (noodvulling). Bakpapier overheen. Bakken in de oven.
Uit de oven even afkoelen Vulling goudrenetten , krenten, rozijnen en stijfgeslagen eiwit weer in de oven.