Havermout appelkruimeltaart
Dit havermout appelkruimeltaartje is eigenlijk een heel gezond taartje: er zit geen suiker en bloem in, en maar een heel klein beetje boter! Ik vind een ongezonde appeltaart trouwens wel met stip het allerlekkerst, maar dit taartje is een goed verantwoord alternatief.
De boter mis ik totaal niet in deze appeltaart, maar dat er geen suiker in zit - alleen maar een beetje honing - proef je wel. Gelukkig zitten er lekkere zoetzure appeltjes in. En de kruimellaag bovenop de taart is ook heerlijk!
Ingrediënten voor 1 taartje van 8-12 punten
- 200 gram havermout
- 50 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 60 ml melk
- 2 middelgrote eieren
- 2 eetlepels maple syrup of honing
- 1/2 theelepel kaneel
- snuf zout
- 30 gram walnoten, in stukjes gehakt
Voor de vulling:
- 3-4 zoetzure appels (bijv. Elstar), zonder klokhuis en in schijfjes gesneden
- 1 eetlepel citroensap
- 15 gram honing
En verder:
- een beetje poedersuiker
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ronde bakvorm van 21 cm in.
- Verhit een grote pan zonder boter of olie, en rooster daarin de havermout een paar minuten totdat 't lekker ruikt.
- Mix de havermout met de boter, melk, eieren, maple syrup (of honing), kaneel en een snuf zout, tot je een 'deeg'bal hebt.
- 2/3 van het 'deeg' gebruik je voor de bodem van de taart. Verdeel dit over de bodem van de springvorm en zorg dat je een klein opstaand randje maakt. Dit gaat misschien een beetje lastig omdat het deeg zo zacht en plakkerig is. Zet dan de taartvorm met het deeg een half uurtje in de koelkast. Daarna is het deeg veel steviger en kun je het makkelijker in de goede vorm drukken.
- Verdeel de appelschijfjes over de bodem van de taart. Ik deed dat in een mooi patroontje waar je vervolgens bijna niks meer van ziet door de kruimels er bovenop, haha! Je ziet het nog een héél klein beetje, hè? :-) Maar je kunt de appelschijfjes er dus ook zonder patroon in leggen.
- Roer de citroensap en honing door elkaar. Giet dit over de appelschijfjes.
- Kneed de gehakte walnoten door het 1/3 resterende deel van het deeg. Verkruimel dit over de taart.
- Bak de taart in 30-35 minuten gaar in de oven. Laat de taart daarna in de vorm afkoelen.
- Bestuif de taart met wat poedersuiker voor je 'm serveert. Maar als je voor helemaal suikervrij gaat kun je de poedersuiker natuurlijk ook weglaten!
Reactie plaatsen
Reacties
Mijn springvorm is 25 cm, is dat een probleem?
Moet ik dan wat meer havermout enz gebruiken?