Perzik plaatcake

Heb je voor een grote groep gasten gebak nodig? Dan ben je met deze perzik plaatcake in één keer klaar. Je maakt er gegarandeerd indruk mee, want hij is heul heul heul erg lekker!

Ik ben helemaal fan van dit soort fruitcakes. Eerder maakte ik al een citroencake met blauwe bessen en een kwarkcake met aardbeien. En ik kan eigenlijk niet kiezen welke cake nu het lekkerste is. Ze smaken namelijk allemaal zo goed! 

Deze plaatcake met verse perziken kun je heel goed als taart op een verjaardag serveren. Met dit recept bak je een flinke cake, dus je hoeft maar één taart te bakken en dan ben je meteen klaar! 

Heb je cake over? Zet de stukjes dan los van elkaar op een stukje bakpapier in een afgesloten bakje in de vriezer. Dan kun je het nog wat langer bewaren.

Ook lekker plaatgebak:


Ingrediënten voor 18-24 personen

Voor de cake

  • 225 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 350 gram kristalsuiker
  • 4 medium eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 390 gram bloem
  • 1 kilo verse perziken
  • 4 flinke eetlepels perzik- of abrikozenjam

Voor de suikerkaneel laag

  • 5 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 1 eetlepel koude roomboter

Voor de roomkaas glazuur

  • 115 gram roomkaas (ik gebruikte een pakje naturel zuivelspread)
  • 110 gram poedersuiker
  • 1,5 theelepel vanille-extract
  • evt. 1-2 theelepels melk
     

En zo maak je het

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Snijd de perziken in vieren en haal de vier stukken los van de pit. Schil elk partje en snijd de partjes door de helft. Uit één perzik haal je zo dus 8 partjes. Meng de partjes in een kom met de jam.
3. Mix de boter en suiker door elkaar. Voeg al mixend één voor één de eieren toe. Voeg daarna de vanille-extract en het bakpoeder toe en mix goed door elkaar.
4. Bekleed een bakblik van ca. 33 x 45 cm met bakpapier (daardoor krijg je de cake straks makkelijker uit het blik). Verdeel iets meer dan de helft van het beslag over het blik.

5. Verdeel de perzikpartjes gelijkmatig over het beslag.

6. Verdeel de rest van het deeg in klodders over de perzik. Er blijven heel veel stukken zonder beslag maar geen paniek: tijdens het bakken komt dat helemaal goed!

7. Nu ga je de suiker kaneel laag maken. Meng de basterdsuiker, bloem, kaneel en zout door elkaar. Voeg de koude boter toe en kneed het met schone handen door elkaar, totdat je een kruimelig geheel hebt. Strooi dit over de cake.

8. Zet de cake in de oven en bak hem in 35-45 minuten gaar. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uit komt, zonder dat er nog beslag aan kleeft. Haal de cake uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. 

9. Nu heb je nog één ding te doen: de roomkaas glazuur maken. Verwarm de roomkaas 15-20 seconden in de magnetron, totdat het heel zacht is. Voeg de poedersuiker toe en roer goed door elkaar. Roer er zo nodig nog een beetje melk doorheen, totdat het glazuur vloeibaar genoeg is. Het moet niet té vloeibaar worden.

10. Verdeel het glazuur in streepjes over de afgekoelde cake. Ik deed het glazuur daarvoor in zo'n ziplock zakje, waar ik een klein puntje van af knipte.

11. Snijd de cake in vierkantjes en serveer eventueel met een toef slagroom. 

 

Het originele recept hiervoor vond ik hier. Ik paste het ietwat aan.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Marieke
5 jaar geleden

Hoi! Ik heb uiteindelijk deze gekozen :)
In de beschrijving miste ik wanneer de bloem erbij moet, maar hij is net uit de oven, heerlijk!
..ik had alleen niet groot genoeg bakpapier, de standaard vellen zijn te klein.. waar koop je bakpapier op een hele rol? AH en Jumbo hebben het niet... lidl ook niet..