Mosterd tartaarballen
Light gehaktballen! Ik maakte ze namelijk van tartaar, waar veel minder vet in zit dan in gewoon rundergehakt. De tartaar is gekruid met mosterd & dat geeft er een heel eigen smaak aan.
Tartaar is niet alleen minder vet dan gewoon gehakt, het is ook anders qua samenstelling. Tartaar is gemalen van rauwe biefstuk, terwijl rundergehakt (ook) ander rundvlees kan zitten.
Je zou denken dat ballen van alleen biefstuk stukken lekkerder zijn dan gewone gehaktballen... toch? Maar dat vinden ze hier thuis niet. Tartaar is sowieso wat droger. Daarom gebruik ik 't meestal alleen in ovenschotels, zoals lasagne ofzo. Dan maakt het niet zoveel uit dat het wat droog is. Eet je de ballen bij aardappels met groente? Maak er dan nog even een lekkere jus bij!
Ingrediënten voor 7 ballen
- 320 gram ongekruid tartaar
- 1 middelgroot ei
- 65 gram paneermeel
- 2 eetlepels grove mosterd
- flinke snuf gehaktkruiden
- snuf zout
- snuf peper
- snuf knoflookpoeder
En zo maak je ze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kneed alle ingrediënten in een grote kom met je (schone) handen goed door elkaar.
- Maak 7 ballen van de tartaat.
- Bekleed een ovenschaal of bakplaat met bakpapier en leg de tartaatballen daar op.
- Bak de tartaarballen in 15-20 minuten gaar.
Tip: niet alles in één keer opgegeten? Je kunt de (afgekoelde) gehaktballetjes prima invriezen. De later weer ontdooide gehaktballen warm je in 10-15 minuten op in een oven op 180 graden.
Reactie plaatsen
Reacties