Tarte tatin met appel
Wat vinden jullie: is een tarte tatin meer een gebakje, of juist een nagerecht? Ik vind 'm warm het allerlekkerst, met een bolletje vanille-ijs er bij. Deze tarte tatin maakte ik met appel, maar je kunt 'm ook met ander fruit maken!
Een tarte tatin wordt ook wel een appeltaart op de kop genoemd. Je bakt 'm namelijk ondersteboven, met de appeltjes onderin de bakvorm, en de bodem er bovenop. De eerste tarte tatins werden met appels gemaakt, maar inmiddels zijn er heel veel varianten van.
Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes
- 200 gram tarwebloem
- 25 gram rietsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 120 gram ongezouten roomboter, koud
- 1 eigeel
- 2 eetlepels water
En verder:
- 75 gram ongezouten roomboter
- 75 gram rietsuiker
- 1/4 theelepel zout
- 4-5 appels, geschild en in plakjes (bijv. Goudreinet of Elstar)
En zo maak je 'm
- Kneed de bloem, rietsuiker, het zout, de roomboter, het eigeel en water tot een gladde deegbal. Leg het deeg daarna 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Doe de 75 gram boter en 75 gram suiker in een pannetje op laag vuur. Laat het in 5-10 minuten smelten, tot het goudbruin is & naar karamel ruikt. Je kunt de pan af en toe een beetje schudden, maar je moet niet in het mengsel gaan roeren.
- Giet het mengsel in een springvorm van 25 centimeter doorsnede. Strooi het zout er over.
- Verdeel de plakjes appel over de karamel.
- Rol het deeg uit tot een ronde vorm van 25 centimeter doorsnede (net zo groot dus als de springvorm). Leg de deegcirkel over de appeltjes in de springvorm. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg.
- Zet de springvorm in de oven en bak de taart in 50-60 minuten gaar. Laat de taart 5-10 minuten afkoelen in de springvorm, en keer hem daarna voorzichtig om op een groot bord.
Reactie plaatsen
Reacties