krentenbrood
De jongens gingen voor mij rozijnen halen in de supermarkt... en kwamen met krenten thuis. "Dat is toch hetzelfde, mem?" Nee dus, ontdekten ze ook al snel zelf - ze lustten de krenten niet, haha! Dus ik bakte er maar dit krentenbroodje mee. Lekker!
Krenten en rozijnen lijken heel veel op elkaar, maar er zit wel verschil tussen. Het zijn allebei gedroogde druiven, maar ze worden van verschillende druivensoorten gemaakt: rozijnen van grote druiven, en krenten van een druivensoort met hele kleine druiven.
Ik snap de jongens trouwens wel: een handje losse rozijnen vind ik heerlijk, maar om krenten gewoon zo op te eten... nee, dat vind ik ook minder lekker. Ik heb ze veel liever in een broodje! :-)
Ingrediënten voor 1 klein brood
Voor de vulling:
- 250 gram krenten
Voor het brood:
- 14 gram citroenrasp uit een potje
- 5 gram suiker
- 300 gram tarwebloem
- 4 gram zout
- 5 gram droge gist
- 20 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 80 ml halfvolle melk
- 5 ml citroensap
- 75 gram (of ml) lauwwarm water
- 35 gram geklutst ei, op kamertemperatuur
En zo maak je 'm
- Doe de krenten in een kommetje. Doe er kokend water bij totdat ze helemaal onder water staan. Laat 15 minuten wellen, giet daarna af en dep de krenten goed droog.
- Meng de citroenrasp met de suiker.
- Doe de bloem in een kom en roer met een garde het zout er door heen. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar.
- Voeg de suiker, citroenrasp, de boter, melk, citroensap, het water en ei toe. Kneed met je handen in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
- Vet een kom in met zonnebloemolie, doe de deegbal er in & dek de kom af. Laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.
- Vet je werkblad in met een beetje zonnebloemolie. Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 A4 groot. Verdeel de helft van de krenten over de lap (niet helemaal tot aan de randjes). Vouw de linker flap van het deeg tot net over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg tot net over het midden, zodat hij net over de linkerflap heen komt. Druk de naden dicht en rol het deeg weer uit. Probeer er voor te zorgen dat het deeg ongeveer zo breed is als het bakblik waarin je het brood wilt bakken. Zie ook hier voor uitleg met foto's!
- Verdeel nu de rest van de krenten over het deeg. Rol het deeg daarna op (vanaf de minst brede kant). Leg het deeg met de naad naar beneden in een met zonnebloemolie ingevet bakblik. Dek af met plastic en laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden. Bak het brood in 40-45 minuten gaar in de oven, tot de kerntemperatuur 95 graden is. Leg na een minuut of 20 baktijd een stuk aluminiumfolie over het brood, om te voorkomen dat hij te donker kleurt. Stort het brood op een rooster, bestrijk het met wat zachte roomboter en laat afkoelen.
Reactie plaatsen
Reacties