Brood vormen (verschillende methoden)
Er zijn heel veel verschillende methoden om een brood te vormen. Ik heb ze nog lang niet allemaal uitgeprobeerd én op de foto gezet. Hieronder vind je wat ik tot dusverre al stap-voor-stap heb bijgehouden!
Busbrood
Een busbrood is echt oer-Hollands. Je bakt 'm in een 'broodbus': een langwerpig bakblik dat op een cakevorm lijkt.
Tenminste, ik concludeer dat een busbrood Nederlands is. Ik heb er nog niet echt historie over gevonden, maar kijk in het buitenland maar eens in de winkels: daar liggen allemaal vloerbroden. Het recept voor het witbrood dat je op de foto hierboven ziet vind je hier.
1. Leg het gerezen deeg op je werkblad.
2. Druk met je platte hand de lucht er uit, tot je een rechthoekige lap hebt. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken.
3. Vouw de rechterflap van het deeg iets over het midden.
4. Vouw daarna de linkerflap van het deeg een klein stukje over de rechterflap.
5. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg.
6. Rol daarna het deeg op van onder naar boven.
7. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik.
8. Dek af met plastic. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen.
9. Klaar om af te bakken!
Knoopbroodjes
Een gewoon rond & bol broodje is prachtig, maar een geknoopt brood is zoveel mooier. Qua smaak maakt het natuurlijk helemaal niks uit, maar het ziet er gewoon zo geweldig uit! En helemaal niet ingewikkeld om te maken.
Het recept voor de broodjes die je hier boven op de foto ziet vind je hier.
1. Rol een stuk deeg uit tot een lange deegsliert.
2. Leg het linker stuk van het deeg met een lusje over het rechter stuk van het deeg.
3. Haal de punt die links ligt één keer 'door het gaatje' van het deeg, zodat je een knoop krijgt.
4. Stop de rechter punt van het deeg aan de bovenkant in het gat.
5. Stop het linker stuk deeg weg aan de onderkant van het broodje. Nu is 't klaar om af te bakken!
Gedraaide broodjes (met of zonder vulling)
Deze gedraaide broodjes kun je met of zonder vulling maken. De uitleg hieronder gaat uit van een broodje met vulling (in dit geval kaas & ui). Wil je gedraaide broodjes zonder vulling maken, dan begin je bij stap 5: met allemaal dunne reepjes brooddeeg.
Het recept voor de kaas-ui broodjes hierboven op de foto vind je hier.
1. Rol het deeg met een deegroller uit tot een grote rechthoekige lap.
2. Smeer met een ongekarteld mes een laagje zachte roomboter op de lap deeg.
3. Meng de uisnippers en kaas door elkaar. Verdeel dat over één helft van het deeg.
4. Vouw het deeg dubbel en druk de randjes aan.
5. Snijd met een scherp mes dunne strookjes van het deeg.
6. Draai elk deegreepje, net zoals je een natte doek uitwringt.
7. Maak van elk gedraaid deegreepje een rondje.
7. Stop het uiteinde van het deeg onder het broodje. Nu is 't klaar om af te bakken!
Gevulde ronde broodjes
Een favorietje hier thuis: kaas-uienbroodjes! Maar deze broodjes kun je natuurlijk ook met iets anders vullen. De methode om ze te maken blijft gewoon hetzelfde.
1. Verdeel de vulling over een rechthoekige deeglap. Rol de lap daarna op vanaf de langste kant.
2. Snijd van het opgerolde deeg dunne plakjes en leg die op de bakplaat.
Deze broodjes kun je met van alles vullen. Een hartige vulling zoals kaas en ui, of pesto & pijnboompitten, maar iets zoets kan ook: kaneelsuiker bijvoorbeeld, of jam. Lekker!
Vlechtbrood (6 strengen)
1. Snijd het deeg met een deegsteker in 6 even grote taartpunten. Rol elk stuk uit tot een lange sliert.
2. Druk alle 6 deegslierten aan één kant aan elkaar vast.
3. Pak de meest rechtse sliert. Haal die over de 2 overgebleven rechts liggende slierten, onder de middelste sliert en vervolgens weer over de 2 meest linkse slierten heen.
4. Herhaal deze stap steeds opnieuw met de deegsliert die daarna het meest rechts ligt.
5. Je deeg schuift tijdens het vlechten naar links op je werkblad. Schuif 'm af en toe weer recht, dat werkt wat handiger.
6. Vlecht door totdat je niet meer deeg over hebt.
7. Druk de punten van de slierten goed aan elkaar vast en vouw het uiteinde wat naar binnen toe, zodat je dat niet meer ziet.
8. Bestrijk het brood eventueel met een geklutst ei en bestrooi 'm met zaden of pitten. Het is nu klaar om te worden gebakken.
Pretzels
Pretzels vormen is heel eenvoudig. En het bakken is ook niet ingewikkeld. Het recept vind je hier.
1. Rol een stuk deeg uit tot een lange sliert. Vorm van de sliert een U.
2. Draai de twee poten van de U twee keer om elkaar heen.
3. Vouw de gedraaide poten daarna naar beneden, op de onderste boog van de U.
4. En dan kun je verder met 't pretzelrecept (of een recept voor andere broodjes in deze vorm)!
Panettone
Een panettone is een luxe, gevuld kerstbrood. Omdat er zoveel vulling door het deeg is, en het brood smal & hoog wordt gebakken, zakt 'ie na het bakken vaak weer in. Om dat te voorkomen moet ze na het bakken meteen op de kop hangen. Hier zie je hoe je dat doet.
1. Neem een papieren panettone bakvorm. Steek twee satéprikkers net boven de bodem door de vorm heen. Doe daarna de deegbal in de vorm om 'm te laten rijzen en vervolgens te bakken. Tijdens het bakken laat je de prikkers gewoon zitten.
2. Zodra de panettones uit de oven komen, hang je ze meteen tussen een paar bakken op de kop aan de satéprikkers. Laat ze zo 2-3 uur afkoelen. Daarna kun je de panettones weer omdraaien & de satéprikkers er uit trekken.
Reactie plaatsen
Reacties
Handig dit zeg! Duidelijke uitleg en foto's, precies wat ik zocht. Heel hartelijk dank!