Karnemelkbrood
Karnemelk over? Dan kun je het natuurlijk opdrinken, maar je kunt er ook een brood mee bakken! Ik houd zelf namelijk helemaal niet van karnemelk, dus je ziet mij er niet snel een glas van opdrinken. Maar dit karnemelkbrood smaakt wel naar meer!
Waarom had ik überhaupt karnemelk in huis als ik het toch niet lekker vind, vraag je je misschien af. Nou, ik zou er pannenkoeken mee gaan bakken (want karnemelk is erg lekker in een pannenkoek). Maar de planning hier in huis veranderde op het laatste moment. Geen pannenkoeken, en dus karnemelk over!
Weggooien is natuurlijk zonde, dus vandaar dat ik er maar een brood mee ging bakken. Heerlijk voor op de zaterdag. Dat is echt een broodbakdag hier in huis. Want er gaat toch niets boven een versgebakken broodje in het weekend?
Ook niet onbelangrijk om te vertellen trouwens: dit brood hoeft niet te rijzen, en je hoeft ook niet eindeloos te kneden. Door elkaar mixen met een garde, in een ovenschaal gieten en bakken maar.
Ook lekker: dit witte karnemelkbrood.
Ingrediënten voor 1 brood
- 130 gram bloem
- 130 gram speltmeel
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 0,5 theelepel baking soda of zuiveringszout
- 1 theelepel zout
- 250 ml karnemelk
- 2 middelgrote eieren
- 50 ml zonnebloemolie
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels havermoutvlokken
Zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een kleine ronde ovenschaal in met boter of bakspray.
- Meng de bloem, tarwemeel, suiker, bakpoeder, baking soda en zout in mengkom.
- Mix in een andere kom de zonnebloemolie, karnemelk en ei door elkaar.
- Giet de vloeibare ingrediënten bij de droge ingrediënten. Mix het met een garde door elkaar totdat alles goed is gemengd. Niet te lang mixen! Het blijft een vloeibaar beslag. Niet van schrikken, het wordt straks echt een stevig brood.
- Giet het beslag in de ovenschaal.
- Strooi de havermoutvlokken over het beslag.
- Bak het brood in 45-50 minuten goudbruin in de oven.
- Laat het brood 15 minuten in de ovenschaal afkoelen voordat je het snijdt.
Reactie plaatsen
Reacties