Desem speltbrood

Dit desem speltbrood is een prachtig stevig brood met een vrij neutrale smaak. Hij is op zijn lekkerst als hij vers uit de oven komt (zoals elk brood natuurlijk),
maar ook afgekoeld is 'ie heerlijk.

Het fijne van dit brood is dat je het heel goed in plakken kunt snijden. De korst is lekker knapperig, maar blijft ook tijdens het snijden mooi heel. Geen in elkaar gedrukt brood dus (zoals je vaak hebt met bijvoorbeeld van dat afbakstokbrood als 't net uit de oven komt). 

Spelt is trouwens een tarwesoort. Ik dacht altijd dat als je een glutenallergie hebt, dat je dan wel speltbrood mag eten. Maar dat is niet zo, want spelt bevat net als tarwe gluten.  

Ik bakte dit brood voor bij het gourmetten op oudejaarsavond, in plaats van stokbrood. Ik had er natuurlijk ook wel een spelt stokbrood van kunnen maken, maar ik vond deze vorm veel mooier :-) Ik sneed er plakken van en sneed die vervolgens weer in kleine stukken. Stukje brie of tapenade er op... lekker!

 


Ingrediënten voor 1 groot brood

  • 200 gram tarwebloem
  • 200 gram speltmeel
  • 7 gram zout (1 theelepel)
  • 150 gram zuurdesemstarter
  • 210 ml handwarm water


En zo maak je het

  1. Meng de bloem, meel en zout met een garde door elkaar.
  2. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
  3. Doe de droge ingrediënten er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
  4. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. 
  5. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. 

6.  Bekleed een ovale schaal met een
     theedoek die je flink met bloem hebt
     bestoven. Rol van het deeg een
     langwerpige vorm en leg die in de schaal.
     Bedek het deeg met de theedoek en laat
     bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat
     het deeg 2 keer zo groot is geworden. 
7.  Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet
     onderin de oven een (lege) braadslede.
8.  Als het deeg voldoende is gerezen, keer je
     de kom voorzichtig om en leg je het brood
     op een met bakpapier beklede bakplaat.
     Kerf met een scherp mes over de lengte
     een snede in het brood, en aan beide
     kanten van die snede nog twee scheve
     sneden.
9.  Giet een kop water in de braadslede in de
     oven (dat zorgt voor stoom tijdens het
     bakken). Verlaag de oventemperatuur naar
     220 graden, z
et de bakplaat met het brood
     in de oven en bak het brood in 30-35
     minuten gaar. Het brood is klaar als het
     hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen
     op een rooster.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.