estonian kringel (Estlandse pretzel)
Ik ben gek op gevlochten broden, helemaal als er ook nog eens een vulling in zit. Al die streepjes en draaiingen in het brood, dat ziet er zo mooi uit! Deze Estlandse kringel stond daarom al een tijdje op mijn te-bakken-lijst. Een lekker zoet brood met suiker en kaneel er door.
Een 'kringel' is een ander woord voor 'pretzel'. Als je op internet zoekt op 'Estonian kringel' vind je dan ook veel broden in de vorm van een pretzel. Andere kringels zijn in de vorm van een cirkel gemaakt, en weer andere zijn gewoon recht. Mijn deeg was te kort voor speciale vormen, dus ik hield 'm gewoon recht.
Ingrediënten voor 1 brood
- 120 ml lauwe melk
- 5 gram instant gist
- 30 gram ongezouten roomboter, gesmolten
- 1 eigeel
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- 300 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
Voor de vulling:
- 50 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 4-5 eetlepels suiker
- 3 theelepels kaneel
En verder:
- poedersuiker voor het bestuiven
En zo maak je 'm
- Roer de melk, gist, gesmolten boter, eigeel en suiker door elkaar heen. Laat het mengsel 10 minuten staan.
- Roer de bloem en het zout door elkaar. Voeg het gistmengsel er aan toe en kneed het met de hand in 10 minuten tot een soepele deegbal.
- Doe het deeg in een met olie ingevette kom, dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.
- Roer de roomboter, suiker en kaneel voor de vulling door elkaar.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg uit tot een deeglap van ongeveer 20 x 30 cm. Smeer de vulling op de deeglap.
- Rol het deeg op vanaf de breedste kant.
- Snijd de deegrol in de lengte doormidden, maar laat aan één zijkant nog een stukje ongesneden. Dat maakt het vlechten zo dadelijk wat makkelijker.
- Draai de beide helften deeg in elkaar, met de opengesneden kant naar boven. Druk de beide uiteinden in elkaar en vouw die onder het brood. Snijd daarna ook de kant die nog aan elkaar vast zit door, druk dit in elkaar en vouw de zijkant daarna onder het brood. Als je brood lang genoeg is, kun je 'm ook in de vorm van een pretzel draaien of er een rond brood van maken. Mijn stuk deeg was daarvoor te kort, dus ik liet 'm gewoon zoals 'ie was (een lang brood dus).
- Leg het brood op de bakplaat, schuif die in de oven en bak het brood 15 minuten op 200 graden. Verlaag daarna de oventemperatuur naar 180 graden en bak het brood nog 10 minuten.
- Laat het brood afkoelen op een rooster en bestuif 'm daarna met wat poedersuiker. Vers is het brood het lekkerst!
Besmeer het deeg met de vulling en rol 'm op.
Snijd het opgerolde deeg in de lengte door.
Vlecht het deeg in elkaar en stop de zijkanten onder het deeg.
Reactie plaatsen
Reacties