Russische kwarktaart

Geen idee waarom dit gebak een Russische kwarktaart is, maar zo heet 'ie nou eenmaal! Maakt ook niet uit, want hij is in elk geval wel erg lekker, deze chocoladetaart met vanille-citroen kwarkvulling. 

Ik had alleen wat meer vulling in de taart moeten doen. Of de deegranden wat minder hoog moeten maken! Tijdens het bakken kwam de kwarkvulling heel mooi omhoog, maar dat zakte daarna toch weer wat in. Voor de smaak maakte het geen verschil, maar het lijkt toch wat minder mooi, hè? :-D

Ingrediënten voor 1 taart van 8-10 stukjes

Voor de bodem:

  • 125 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 125 gram suiker
  • 1 middelgroot ei
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel (of 250 gram bloem + 7,5 gram bakpoeder)
  • 30 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 1/4 theelepel citroenrasp
  • 175 gram magere kwark
  • 125 gram mascarpone
  • 1/2 pakje (= 37 gram) dr. Oetker kloppudding vanillesmaak (à 74 gram)
  • 2 middelgrote eieren
  • snufje zout
  • 60 ml vloeibare honing

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 21 cm in met wat boter of bakspray. 

De bodem:

  1. Mix de boter en suiker door elkaar. Mix daarna het ei er door heen. 
  2. Roer het zelfrijzend bakmeel, de cacao, bakpoeder en zout door elkaar. Doe dit bij het botermengsel en kneed het kort tot een glad deeg. 
  3. Gebruik 2/3 van het deeg om de bodem en de wanden van de taartvorm te bekleden. Maak opstaande randen tot ongeveer 2/3 van de rand van de springvorm (ik deed het tot bovenaan de rand, maar dat was eigenlijk wat te hoog). Prik met een vork wat gaatjes in de taartbodem. Zet de springvorm daarna in de koelkast. 
  4. Rol het overgebleven deeg uit tussen twee vellen bakpapier en leg het daarna in de koelkast om op te stijven. 

De vulling:

  1. Splits de eieren. Zet het eigeel even aan de kant. Klop het eiwit met een snufje zout in een vetvrije kom stijf, tot de pieken rechtop blijven staan. 
  2. Mix de citroenrasp, kwark, mascarpone en vanillepuddingpoeder door elkaar. Klop de eidooiers en honing er door heen. 
  3. Spatel het eiwitschuim er door. 
  4. Haal de springvorm uit de koelkast en schep de kwarkmassa er in. 

En de laatste stappen:

  1. Haal het resterende deeg uit de koelkast. Steek er met een uitsteekvorm sterren uit (een andere vorm kan natuurlijk ook). Leg de sterren op de kwarkvulling. 
  2. Bak de taart in 50-60 minuten gaar in de oven. Houd 'm tijdens het bakken goed in de gaten; ik deed er na 30 minuten een stukje aluminiumfolie over. De vulling van de taart mag nog wel een klein beetje bewegen als je de springvorm voorzichtig heen en weer schudt, maar mag niet meer helemaal vloeibaar zijn. 
  3. Laat de taart helemaal afkoelen en opstijven voor je hem aansnijdt. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Hilda
7 jaar geleden

En wij mochten testpanel zijn ter ere van Jelte zijn verjaardag. We hebben gesmuld 😃😋