Zoete Marokkaanse stoofpot

Vorig jaar september kreeg ik een tajine op mijn verjaardag. Hoewel ik steeds van plan was om daarin te koken, kwam het er steeds maar niet van. Nu maakte ik er eindelijk deze zoete Marokkaanse stoofpot in, en met succes: dit gaan we zeker vaker doen!

Ik snap nu eigenlijk niet meer waarom het zo lang heeft geduurd voordat ik de tajine eindelijk heb ingewijd. Waarschijnlijk dacht ik dat het heel ingewikkeld zou zijn, maar dat is echt totaal niet het geval. Het is alleen een kwestie van groenten en vlees snijden, alles rauw in de tajine doen & met kruiden mengen. En als het daarna op het vuur staat heb je er bijna geen omkijken meer naar. Zo simpel!

En nog veel belangrijker natuurlijk: het was echt heel erg lekker! Tijdens het koken kwamen er al allerlei lekkere geuren uit de keuken. Dat beloofde dus wat, en het viel gelukkig niet tegen. Het smaakte goed!

Een vervolg komt er dus zeker, en dat gaat dit keer niet weer zo lang duren. De volgende keer ga ik in plaats van een zoete stoofpot voor een pittige variant. Want we willen de volgende keer natuurlijk wel wat anders eten! Ik zal er eens over na gaan denken wat voor ingrediënten ik dan ga gebruiken... 

Klein detail nog: je hebt natuurlijk wel een tajine nodig voor dit recept. In een gewone pan wil dit namelijk niet. Ik maakte deze stoofpot in een grote tajine. Maar je hebt ook kleinere tajines waar je heel mooi 1-persoons porties in klaar kunt maken. Dus laat je niet weerhouden als je geen (grote) tajine hebt. Het is de aanschaf zeker waard!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 300 gram geschilde aardappels
  • 1 rode ui
  • 1 witte ui
  • 1 rode paprika
  • 200 gram wortelen
  • 75 gram gedroogde vruchten (bijv. abrikozen, pruimen, dadels, vijgen)
  • 250 gram filetlapjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kaneelstokje
  • 1,5 eetlepel ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
  • handje verse peterselie
  • 250 ml water

 

Bereiden

  1. Snijd de geschilde aardappels in blokjes.
  2. Snijd de groenten en gedroogde vruchten in stukjes. Snipper de tenen knoflook.
  3. Snijd de filetlapjes in blokjes.
  4. Doe de groenten, vruchten, aardappels en vlees in de tajine en mix door elkaar. Meng de ras el hanout, knoflook en gesnipperde peterselie er door heen. Doe ook het kaneelstokje er bij.
  5. Giet 250 ml water bij de groenten en vlees in de tajine.
  6. Doe de deksel op de tajine en zet hem 1 à 1,5 uur op laag vuur, totdat de stoofschotel gaar is. Roer tussendoor 1 of 2 keer de schotel door elkaar. Als er geen vocht meer in de tajine zit maar de schotel is nog niet gaar, giet er dan nog een beetje extra water bij.
  7. Strooi nog wat verse peterselie over de schotel voordat je hem serveert.  

Boven: voordat de tajine op het vuur ging. Het rook nu al heel erg lekker!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.