Honing-kokos cake
Een cake zonder geraffineerde suikers of kunstmatige zoetstoffen! Voor deze honing-kokos cake met roomkaas en citroen gebruikte ik biologische honing als zoetstof. Een stuk gezonder dus.
Ik bakte deze cake tijdens een suikervrije week. Die uitdaging wilde ik wel eens aangaan: 7 dagen lang geen geraffineerde suikers of kunstmatige zoetstoffen. Ik was wel benieuwd wat voor effect dat zou hebben: zou ik bijvoorbeeld beter slapen? Minder hoofdpijn hebben? Mij fitter voelen? Minder trek in zoetigheid hebben? Ik was wel benieuwd. Tijd dus om dat te gaan testen.
Een suikervrij ontbijt, lunch en avondeten was over het algemeen prima te doen - maar wat eet je als lekker tussendoortje zonder suiker? Vandaar dus dat ik ging puzzelen met een cake zonder suiker.
Ik gebruikte biologische honing als zoetstof. Honing is natuurlijk ook een vorm van suiker, maar het is géén geraffineerde suiker (daar zijn alle voedingsstoffen uit gehaald). Ik heb bewust biologische honing uitgekozen, omdat de bijen die deze honing hebben gemaakt 't goed is ook geen suikerwater is gevoerd. Dat is bij goedkopere honing nogal eens het geval, en dan eet je alsnog geraffineerde suikers. En dat was nou net niet de bedoeling.
Nou, genoeg over suikers en honing. Hoe smaakte dit? Ik vond het eigenlijk wel verrassend lekker. Ik ben niet zo'n kokosfan (zie ook deze lijst met dingen die ik echt niet lust) maar eigenlijk was deze cake wel prima! Lekker bij een bakje thee en het is geen door-eet-cake: één plakje is genoeg. Wel zo goed voor de lijn dus :-) Zou dat komen doordat er geen geraffineerde suikers in zitten, dat je lijf niet denkt: ik wil nog een tweede plakje?
De mannen hier thuis dachten er anders over, trouwens. Die wilden liever een plak cake zónder kokos en mét suiker. Dat had ik nog wel in de vriezer liggen, dus ik heb voor hen maar een plakje marmercake met walnoten ontdooid. Iedereen blij.
Wat denken jullie, lijkt deze honing-kokoscake jullie wat?
Ingrediënten voor 1 kleine cake
- 55 gram kokosmeel
- 65 gram bloem
- 35 gram geraspte kokos
- 120 ml biologische honing
- 3/4 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel zout
- 4 kleine eieren
- 100 gram roomboter, kamertemperatuur
- 125 gram crème fraîche (1 bakje)
- 160 gram zuivelspread naturel light
- 1,5 theelepel geraspte citroenschil
- 1/2 eetlepel vanille-extract
En zo maak je het
- Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een cakeblik van 11 x 21 cm met bakpapier.
- Meng met een garde de kokosmeel, bloem, kokos, honing, bakpoeder, kaneel en zout door elkaar.
- Mix in een andere kom de eieren door elkaar. Voeg daarna de roomboter, crème fraîche, zuivelspread, citroenschil en vanille-extract toe en mix tot je een gladde massa hebt.
- Voeg al mixend het honing-meel mengsel toe en mix tot het beslag goed door elkaar is gemengd.
- Giet het beslag in het cakeblik.
- Bak de cake 15 minuten op 180 graden. Verlaag daarna de temperatuur naar 165 graden en bak nogmaals 45-50 minuten. Houd de cake tijdens het bakken in de gaten; als de bovenkant te bruin wordt, leg er dan een stukje aluminiumfolie over heen. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uit komt.
- Laat 1 uur afkoelen in het cakeblik. Haal de cake daarna uit het blik en laat verder afkoelen op een rooster.
Reactie plaatsen
Reacties
Koko/00,00/Red Bull