Pides met gekruid gehakt
Omdat wij er zo gek op zijn: nog maar een Oosters recept. Deze Turkse pides met gekruid gehakt maakte ik volgens een authentiek Turks recept.
Wij zijn gek op Turkse gerechten. Ik ga dan ook 't liefst uit eten bij een Turks restaurant - en op twee staat de Griek. Wij zijn in Leeuwarden al zo vaak bij hetzelfde Turkse restaurant geweest (Saray, voor wie het wil weten). Daar eet ik echt altijd zó lekker! Het fijne is dat je daar ook genoeg keuze hebt als je géén vlees wilt eten.
Maar vandaag dus een gerecht mét vlees. Het recept voor deze Turkse pides met gekruid gehakt kreeg ik van Suna, die ik ken via Instagram (je vindt haar op Suna_kookt). Zij is half Nederlands en half Turks, en weet dus precies hoe je Turkse pides moet maken, met de juiste ingrediënten.
Het was wel even zoeken naar de peperpasta trouwens, want die kon ik niet in de gewone supermarkt vinden. Ik kocht 'm in een Oosters supermarktje in Leeuwarden. Het is een enorme pot, dus ik kan er voorlopig wel even mee vooruit, haha! Ik bewaar 'm in de koelkast, met een dun laagje olijfolie er bovenop. Dan wordt het niet zo snel verkeerd.
Dit is 'm dus, de peperpasta.
Ingrediënten voor ongeveer 12 pides
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 38 ml zonnebloemolie
- 300 ml lauwwarme halfvolle melk
- 1 eiwit
- 1 eigeel
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 7 gram instantgist
Voor de gehaktvulling
- 250 gram ongekruid rundergehakt
- 250 gram tomaten uit blik
- kwart bosje verse peterselie
- 1 ui, gesnipperd
- 1/2 rode peper, gesnipperd
- 1/2 eetlepel tomatenpuree
- 1/2 eetlepel peperpuree
- komijn
- chilipeper
- zout
En zo maak je ze
- Meng in een grote mengkom het zout door de bloem.
- Kluts met een garde in een andere kom de zonnebloemolie, melk, het eiwit, de suiker en gist door elkaar. Laat een paar minuten staan.
- Doe de droge ingrediënten bij de natte en kneed met je handen tot een soepel deeg. Een paar minuten in de standmixer kneden kan ook.
- Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek die af en laat het deeg bij kamertemperatuur 1-2 uur rijzen, tot het minstens twee keer zo groot is.
- Mix de tomaten en peterselie in een keukenmachine tot een gladde massa. Doe dat samen met de gesnipperde ui, peper, tomatenpuree en peperpuree in een kom. Voeg naar smaak komijn, chilipeper en zout toe. Meng alles goed door elkaar en proef of de smaak goed is. Kneed daarna het gehakt er door heen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak deegballetjes ter grootte van een ei. Leg ze op een bakplaat, dek af met plastic en laat ze 15 minuten rijzen.
- Druk elk deegballetje met je hand uit tot een dunne ovale deeglap. De randen moeten echt zo dun mogelijk zijn! Smeer op elk deeglapje 1-2 eetlepels van het gehaktmengsel en vouw daarna de randen van het deeg naar binnen. Knijp de puntjes goed dicht.
- Besmeer de deegranden met eigeel.
- Leg de pides op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar.
Het deeg voor het rijzen...
... en er na! Zeker twee keer zo groot.
Zoals je ze nu op deze foto ziet (genomen voordat de pides de oven in gingen), zo moeten ze er eigenlijk ook weer uit komen. En om dat te bereiken, moet het deeg echt héél erg dun zijn. Mijn deeg was nog wat te dik, dus tijdens het bakken flapten de deegranden weer naar buiten, zoals je op de foto's ziet. Net zo lekker maar ietsje minder mooi :-)
Reactie plaatsen
Reacties