Franse uiensoep

Een klassiek recept: Franse uiensoep, stevig en goed vullend. Lekker voor op een koude & gure regendag. 

Je hebt uiensoepen in allerlei variaties, maar de originele Franse uiensoep is er eentje met kaas en die is een maaltijd op zich. Ik had er nog vers brood bij gebakken, maar dat was echt niet nodig: aan een kom uiensoep met gegratineerd kaasbroodje er in hadden we echt genoeg!

Eigenlijk zou ik deze uiensoep met alleen maar gele uien maken - ik dacht namelijk dat ik nog een paar kilo had liggen. Ik koop wel eens nieuwe omdat ik denk dat ze op zijn, terwijl er dan nog een kilo in de kast ligt... Maar nu was 't omgekeerd: ik had expres geen uien gekocht, en nu bleken ze bijna op te zijn. Dus daarom maar gele én rode uien gebruikt. 

Ingrediënten voor 6-8 personen

  • 650 gram uien (ik gebruikte 300 gram rode uien en 350 gram gele uien), gesnipperd
  • 35 gram boter
  • 4 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 3 eetlepels bloem
  • 120 ml droge witte wijn
  • 1500 ml bouillon
  • 1 theelepel worcestersaus 
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • flinke snuf zout
  • flinke snuf peper
  • 6-8 stukjes stokbrood
  • geraspte kaas 

 

En zo maak je het

  1. Zet een grote pan op het vuur en smelt de boter er in. Voeg de uien toe en bak ze op laag vuur in 30-40 minuten tot ze mooi goudbruin zijn en beginnen te karameliseren. Roer om de paar minuten, zodat de uien niet verbranden.
  2. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Roer dan de bloem er doorheen en bak nog 1 minuut. Doe de wijn er bij en schraap met een houten lepel de bodem van de pan schoon. 
  3. Voeg de bouillon, Worcestershire sauce, laurier en tijm toe en breng aan de kook. Laat de soep op laag vuur 10-15 minuten sudderen met een deksel op de pan. Breng op smaak met zout en peper. Vis het laurierblaadje er weer uit. 
  4. Terwijl de soep staat te sudderen, verwarm je de oven voor op 200 graden. Leg de stukjes stokbrood op de bakplaat en bak ze 6-8 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. 
  5. Zet de oven op de grillstand. Schep de soep in ovenbestendige kommen en leg in elke kom een stukje stokbrood. Strooi er een flinke hand kaas overheen. Zet de kommen in de oven en grill 2-4 minuten, totdat de kaas is gesmolten. Serveer daarna meteen. 

    Heb je geen grill? Strooi dan gewoon wat croutons en geraspte kaas op de soep. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.