Savooiekoolrolletjes met rijst
Van mijn zus kreeg ik een enorme groene savooiekool (die zij weer van haar schoonzus had gekregen). Ik maakte er rolletjes van & vulde ze met rijst & champignons.
Ik vind een savooiekool altijd zo mooi, hij heeft zoveel kleur & detail! Er zitten een heleboel kronkelende nerven op de bladeren, en dan al die verschillende kleuren fris groen: van wit tot helder groen tot donkergroen, alles zit in die ene kool. Geweldig, toch? In deze ovenschotel met opgerolde bladeren is dat ook na het bakken nog steeds goed te zien. Vind ik mooi!
Ingrediënten voor 1-2 personen
- 8 grote savooiekoolbladeren
- 25 gram ongekookte rijst
- 1 rode ui, gesnipperd
- 80 gram champignons, in stukjes
- snuf chilivlokken
- 1/2 theelepel tijm
- 1 theelepel basilicum
- 1/4 theelepel peper
- 1/2 theelepel zout
- 350-400 gram pikante tomatensaus
- handje verse peterselie, gesnipperd
En zo maak je 't
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Spoel de koolbladeren schoon. Kook ze in 5-6 minuten beetgaar. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn, zolang ze maar zachter & makkelijker oprolbaar zijn geworden. Schaaf eventueel de dikste nerven van de bladeren af, dat helpt ook.
- Kook de rijst gaar zoals aangegeven op de verpakking. Giet daarna af.
- Verhit wat olie of boter in een wok. Wok de ui in 1-2 minuten glazig. Voeg de champignons toe en bak 1-2 minuten mee. Roer de rijst en de kruiden er door en bak nog een minuutje mee.
- Doe een laagje tomatensaus op de bodem van een ovenschaal.
- Verdeel de rijst met ui en champignons over de 8 bladeren. Vouw eerst de zijkanten van de bladeren over de rijst, en rol de bladeren daarna op. Leg de rolletjes in de ovenschaal. Verdeel de rest van de saus er over.
- Zet de ovenschotel in de oven & bak de rolletjes in 35-50 minuten gaar. Hoeveel baktijd je nodig hebt hangt af van hoe gaar je de bladeren bij stap 2 hebt gekookt: hoe langer je ze hebt gekookt, hoe korter de schotel in de oven hoeft.
- Strooi er tot slot wat verse peterselie over.
Reactie plaatsen
Reacties