Bosvruchtenyoghurt crumblecake

Dit is zo'n gevalletje 'het idee was leuk... maar de uitvoering kan nog wel wat beter', haha! Hij smaakt prima, deze bosvruchtenyoghurt crumblecake. Alleen wilde de onderkant van de cake niet samenwerken met de bovenkant. De kruimellaag brak er af... we hebben de cake dus maar in twee delen opgegeten! :-) 

Er ging gelukkig een heleboel wél goed bij deze cake. De crumblelaag was bijvoorbeeld erg lekker - de jongens hebben er van gesmuld! En de cake zelf met het fruit er door was ook heerlijk fris, vooral door de bosvruchten die er door zaten. Het fruit was ook mooi verdeeld over de hele cake, en niet helemaal naar onderen gezakt. 

Maar ja. Die lekkere crumblelaag wilde niet echt vast blijven zitten aan de cake zelf. Dus toen ik er plakjes van wilde snijden, brak de bovenkant helemaal in stukken... :-( :-( Ik wilde denk ik iets te veel in één keer proberen: aangezien de yoghurtcake een heel andere structuur heeft dan bijvoorbeeld een gewone vanillecake, is daar ook een ietwat andere (en vooral zachtere) kruimellaag bij nodig. Daar ga ik nog maar eens mee puzzelen...!

Ingrediënten voor 1 cake

  • 100 gram ongezouten roomboter, gesmolten en ietwat afgekoeld
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 300 gram magere bosvruchtenyoghurt
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel kaneel
  • snuf zout
  • 115 gram bosvruchten (vers of diepvries)

Voor de crumblelaag:

  • 45 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
  • 65 gram tarwebloem
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • snuf zout

En verder:

  • een beetje poedersuiker (om de cake mee te bestuiven)

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een cakeblik van 26 x 11 cm met bakpapier, of vet 'm goed in. 
  2. Mix de gesmolten boter en suiker door elkaar. Voeg de eieren toe en yoghurt toe en mix tot een gladde massa. 
  3. Doe het bakmeel, een snuf zout en de kaneel er bij. Mix tot een glad beslag.
  4. Spatel het fruit door het beslag. 
  5. Kneed de ingrediënten voor de crumblelaag door elkaar tot een kruimelig deeg. 
  6. Giet het beslag in het bakblik. Verdeel het crumbledeeg er over.
  7. Schuif het cakeblik in de oven en bak de cake in 60-75 minuten gaar. Hij is klaar als een satéprikker er schoon uit komt.
  8. Laat de cake helemaal afkoelen in het bakblik. Niet te vroeg er uit halen, dan zakt 'ie in elkaar! 
  9. Bestuif de cake met wat poedersuiker en snijd 'm in plakken. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.