Fryske dúmkes
Fryske dúmkes! Deze Friese gekruide koekjes met anijs & hazelnoten danken hun naam aan de tijd dat de bakker na het bakken nog even zijn duim (een dúmke, nu zeggen we tûme) als handtekening in de koekjes drukte.
Hier in Fryslân kun je overal dúmkes kopen. Je krijgt ze in bijvoorbeeld een café bij een kopje koffie & ze worden ook vaak als cadeautje gegeven (zeker aan niet-Friezen). Wij eten ze niet zo vaak, want ja, voor ons zijn het eigenlijk heel gewone koekjes! Maar ze zijn heerlijk, dus de moeite waard om eens te bakken (en dat is helemaal niet zo ingewikkeld). De koekjes zijn het lekkerst als ze een paar dagen oud zijn. Dus als je zolang kunt wachten, moet je ze dus vooral eventjes laten liggen! :-)
Ingrediënten voor 28 dúmkes
- 60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 75 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 middelgroot ei
- 125 gram bloem
- snuf zout
- 50 gram hazelnoten
- 1/2 theelepel gemalen anijszaad
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
En zo maak je ze
- Rooster de hazelnoten in een paar minuten in een droge koekenpan (dus zonder boter of olie) goudbruin. Laat ze afkoelen en hak ze daarna in kleine stukjes.
- Mix de boter en suiker. Mix daarna het ei er door heen. Voeg de bloem, een snuf zout, de gehakte hazelnoten, het anijszaad, gemberpoeder en de kaneel toe en kneed het kort tot een samenhangend deeg.
- Leg het deeg 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een vierkante deeglap van 1 cm dik.
- Snijd het deeg in stukjes van ongeveer 2 x 4 cm (zo groot als een duim, zeg maar!). Leg de deegreepjes op de bakplaat. Als het deeg zo zacht is dat je het eigenlijk niet zo goed van het bakpapier los krijgt, leg het dan nog even een half uurtje in de koelkast. Dan wordt het weer wat steviger en krijg je het ook weer makkelijker los.
- Bak de dúmkes in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
Reactie plaatsen
Reacties