Perentaart met noten

Geen appeltaart dit keer, maar een taart met peren & noten! Lekker weer eens wat anders. Door de peren is deze taart wat zoeter dan een taart met zure appels er in. 

Overkomt het jullie wel eens dat de bodem van jullie taart te nat blijft? Bij een appeltaart heb ik dat nog nooit meegemaakt en bij de eerdere perentaarten die ik met dit recept maakte ook niet, maar dit keer had ik er blijkbaar toch een paar te sappige peren tussen zitten. Hier kun je een paar tips vinden om dat te voorkomen! 


Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes
Voor het deeg:

  • 180 gram roomboter
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 350 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 2 middelgrote eieren
  • 8 gram vanillesuiker
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 5 middelgrote harde conference peren, geschild en in blokjes
  • 200 gram ongezouten noten (een mix)
  • 3 eetlepels dr. Oetker citroenrasp
  • 50 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels kaneel

En verder:

  • 1 middelgroot geklutst ei, om de taart mee te bestrijken

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm van 21 cm in met boter.
  2. Kneed de boter, suiker, bloem, bakpoeder, vanillesuiker, 2 eieren en een snuf zout door elkaar tot je een soepel deeg zonder stukjes hebt.  
  3. Verdeel het deeg in drie even grote ballen. Bekleed met één bal de bodem van de springvorm. Met de tweede deegbal bekleed je de rand van de springvorm. Rol het derde stuk deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een cirkel die net wat groter is dan de springvorm. Leg dit deeg 10-15 minuten in de koelkast (dan kun je er straks makkelijker repen van snijden). 
  4. Meng 50 gram suiker, de citroenrasp, de noten en kaneel door de perenblokjes. Doe het perenmengsel in de taart.
  5. Haal het laatste stuk deeg uit de koelkast. Trek aan beide kanten het bakpapier los van het deeg. Snijd het deeg daarna in smalle repen. Maak met deze repen een mooi raster op de taart (zie ook hier). 
  6. Bestrijk de bovenkant van de taart met het geklutste ei.
  7. Bak de taart in 60 minuten in de oven goudbruin. Check na 45 minuten even: leg zo nodig een stuk aluminiumfolie over de taart, om te voorkomen dat hij te bruin wordt. Haal de taart na 60 minuten uit de oven en laat hem goed afkoelen.


Reactie plaatsen

Reacties

Herna Schuttevaar
6 jaar geleden

Keer iets anders dan appeltaart.
Ontzettend lekkere combinatie; peren en noten.
Heerlijk met die citroenrasp