Zuurdesem brownies

Brownies met een verrassend ingrediënt...! Kun jij raden wat er in zit? Mijn zwager & schoonzus vonden ze heerlijk, maar hadden geen idee wat er voor extra ingrediënt in zat. Zal ik het verklappen? Komt-ie: ik maakte ze met zuurdesem! :-)

Met zuurdesem kun je veel meer dan alleen brood bakken. Ik maakte er eerder al wafels en pannenkoeken mee. En je kunt er dus ook heel erg goed brownies mee bakken! Leuk, hè? Het worden helemaal geen zure brownies, mocht je dat misschien denken. Ze zijn heerlijk zoet, lekker knapperig aan de bovenkant en een beetje klef van binnen. Precies zoals een goede brownie moet zijn dus!  

Ingrediënten voor 20-25 brownies

  • 115 gram pure chocolade
  • 120 ml heet water
  • 1 theelepel baking soda
  • 390 gram fijne kristalsuiker
  • 225 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 middelgrote eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 65 gram gemengde noten, in stukjes
  • 195 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 225 gram zuurdesemstarter

 

En zo maak je ze

  1. Bekleed een brownievorm met bakpapier.
  2. Smelt de chocolade au-bain-marie in een pannetje. Roer het hete water door de gesmolten chocolade en mix de baking soda er door heen. Laat daarna afkoelen. 
  3. Mix de boter en suiker door elkaar. Mix daarna de eieren er door. Voeg de vanille-extract, het chocolademengsel en de gehakte noten toe en meng alles goed. 
  4. Mix de bloem en het zout er door. Meng daarna heel kort de zuurdesemstarter er door. Niet lang gaan kneden (het hoeft geen brood te worden): als het beslag egaal is gemengd, dan is het klaar. 
  5. Giet het beslag in de brownievorm en laat het bij 35-40 graden een half uur rijzen. Ik deed dat in de oven; die kan ik op een lage temperatuur zetten. Heel handig! Als je geen extra oven hebt, kun je het beslag ook in een afsluitbaar plastic krat zetten, met een kom kokend water er bij in. 
  6. Verwarm ondertussen een andere oven voor op 180 graden. 
  7. Bak de brownies in 45-50 minuten gaar. Ze zijn klaar als een satéprikker er schoon uit komt. Laat ze daarna afkoelen op een rooster en snijd ze in stukjes.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.