Broodpuddingcake

Deze broodpuddingcake is een ideaal recept om je oude brood mee op te maken. Serveer 'm warm met een bolletje vanille-ijs en je hebt een heerlijk nagerecht!

Het is wel een bijzonder recept, vind je ook niet? Ik zou in elk geval niet zo snel een cake gaan bakken met oud brood, maar in heel veel landen is dit een heel gewoon nagerecht. Je maakt broodpudding met oud brood, dat je doordrenkt met melk en eieren. Je kunt er vervolgens allerlei ingrediënten aan toevoegen, zoals rozijnen, noten, chocolade, fruit en verschillende kruiden. En daarna bak je de broodpudding in de oven. 

We wisten niet precies wat we er van moesten verwachten, maar het rook al heerlijk en smaakte nog veel beter! Wij vonden het een soort combinatie van wentelteefjes en boffert. Heerlijk zoet, met de kaneel & rozijnen er door. 

Je kunt deze broodpuddingcake prima koud eten - 's middags een plakje bij de koffie of thee, bijvoorbeeld - maar warm is hij echt verreweg het lekkerst. Een bolletje ijs er bij en je hebt een geweldig nagerecht. En dat met restjes oud brood! :-)

Ingrediënten voor 1 cake

  • 50 ml heet water
  • 100 gram rozijnen
  • 600 ml halfvolle melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 400 gram oud brood, in kleine blokjes gesneden
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 3 eieren
  • poedersuiker

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een klein cakeblik in of bekleed 'm met bakpapier. 
  2. Wel de rozijnen een minuut of 10 in het hete water. Giet ze daarna af en dep ze droog.  
  3. Verwarm de melk en het vanille-extract in een pannetje op laag vuur. 
  4. Meng in een grote kom het brood met de kaneel, basterdsuiker, de rozijnen, een snuf zout en de eieren. Schenk daarna de melk over het brood. Mix alles goed door elkaar. Laat het een minuut of 10 staan en prak het daarna zo nodig nog even door elkaar, zodat je een zo glad mogelijk 'beslag' hebt.  
  5. Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad met een mes of lepel en bak de broodpuddingcake in ongeveer 60 minuten gaar in de oven. 
  6. Bestrooi de broodpuddingcake met wat poedersuiker, snijd 'm in plakken en serveer 'm warm met een bolletje vanille-ijs er bij.

     

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.