mangotaart
Dit is geen appeltaart (zou je bijna denken, hè?) maar een mango kruimeltaart! Weer eens wat anders dan anders - maar minstens zo lekker. Echt een taart voor in de zomer, vinden jullie ook niet?
Ik had nog niet eerder met mango's gebak gemaakt, dus ik heb wel even gepuzzeld met hoe ik de vulling van de taart zou maken. Uiteindelijk heb ik die vrij simpel gehouden: alleen wat kaneel, citroensap en rozijnen er door. En dat was prima!
Eén verbeterpuntje heb ik nog wel. Uit de mango's kwam veel meer vocht dan uit appels. En dus werd de bodem, die eerst wel mooi stevig was, na een dag behoorlijk vochtig. Ik denk dat het komt doordat ik diepvries mango heb gebruikt. Dat vond ik wel makkelijk, want dat scheelde een boel gedoe met snijden - maar ik denk dat daar ook al dat extra vocht vandaan kwam. Dus de volgende keer ga ik verse mango's gebruiken. Dat is vast beter!
Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes
Voor het deeg:
- 135 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 135 gram kristalsuiker
- 265 gram zelfrijzend bakmeel
- 1/2 middelgroot ei, geklutst
- 6 gram vanillesuiker
- snuf zout
Voor de vulling:
- 750 gram mangoblokjes, het liefst vers (diepvries blokjes verliezen veel vocht)
- 100 gram rozijnen
- 2 eetlepels kaneel
- 2 eetlepels citroensap
Voor de kruimellaag:
- 75 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
- 100 gram bloem
- 100 gram kristalsuiker
- snuf zout
- poedersuiker
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm van 24 cm in met boter.
- Meng de rozijnen, kaneel & citroensap door de mangoblokjes.
- Kneed 135 gram boter, 135 gram suiker, het bakmeel, vanillesuiker, een snuf zout en het geklutste ei door elkaar, tot je een soepel deeg zonder stukjes hebt.
- Verdeel het deeg in twee even grote ballen. Bekleed met één bal de bodem van de springvorm. Met de tweede deegbal bekleed je de rand van de springvorm.
- Doe het mangomengsel in de taart.
- Nu moet je alleen nog de kruimellaag maken. Meng de bloem, suiker en zout in een kom door elkaar. Voeg de koude boter in kleine blokjes toe en kneed met je vingers tot een kruimelig deeg. Verkruimel het deeg over de taart.
- Bak de taart in 60 minuten in de oven goudbruin. Haal de taart uit de oven en laat 'm in de springvorm goed afkoelen. Strooi er voordat je 'm serveert poedersuiker over.
Reactie plaatsen
Reacties