Basisrecept: zand taartbodem
Met dit basisrecept voor een zand taartbodem kun je eindeloos variëren. Vul 'm met room en zomerfruit, karamel met appels en noten, of slagroom en chocolade... eigenlijk alles kan er wel op!
Voor dit recept ben ik wel even aan het knutselen geweest. De eerste keer ging 't namelijk niet zoals ik het wilde: het deeg was té zanderig, zodat het niet in één stuk uit de vormpjes kwam. Maar de tweede poging (met aangepaste ingrediënten) ging gelukkig wel goed. En daarna maakte ik er deze aardbeien zandtaartjes van. Die zijn trouwens lekker!
Ik maakte de taartbodems die je op de foto ziet met bakringen (ronde ringen zonder bodem), maar je kunt ook gerust mini quichevormpjes of een grote springvorm gebruiken. Wel even goed invetten van te voren!
Ingrediënten voor 8 kleine taartbodems of één grote taartbodem
- 120 gram roomboter
- 175 gram bloem
- 69 gram suiker
- mespuntje zout
En zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Snijd de boter in blokjes.
- Doe de bloem, suiker en zout bij de boter en kneed met je handen door elkaar tot je een kruimelig deeg hebt. Niet te lang kneden, dan krijg je taai deeg!
- Vet 8 bakringen, 8 mini quiche vormpjes of een grote springvorm in met boter. Verdeel het deeg over de vorm(en) en maak een klein opstaand randje, zodat er een beetje een holte in de taartbodem(s) komt. Daar kun je later de taartvulling in doen.
- Bak de taartbodem(s) in 45 minuten goudbruin in de oven. Laat even afkoelen in de vorm en daarna verder op een rooster.
Reactie plaatsen
Reacties
Hoi! De bodems worden bros en een beetje knapperig en kruimelig. Zoals zandkoekjes! Het is niet zo zacht als appeltaartdeeg. Het is wel belangrijk dat je het deeg niet lang gaat kneden, want dan worden de zandbodems heel taai. Als je een kruimelig deeg hebt, moet je stoppen met kneden. En na het bakken denk je misschien dat de bodems veel te zacht zijn, maar dat komt goed tijdens het afkoelen.
Groetjes! Sytske
Het lijkt me heel lekker en een handig recept.
Maar ik vraag me eigenlijk af: zijn deze bodempjes nou hard/krokant als een koekje of zacht/taai als appeltaartdeeg of wat moet ik me er bij voorstellen?