Chocolade babka
Dit is een chocolade babka! Een brood dat al heel lang op mijn te-bakken-lijstje stond. Nu maakte ik 'm eindelijk en ik kan je één dingen vertellen: hij is zó lekker, dat ik 'm beslist nog veel vaker ga maken!
Een chocolade babka is een traditioneel Joods brood (of cake, het is maar hoe je het wilt noemen). Hij wordt gemaakt van gedraaid gistdeeg en heeft een vulling van kaneel en/of chocolade. Bovenop zit een kruimellaag van bruine suiker, bloem en boter.
En nou ja, ik hoef denk ik niet uit te leggen dat dit lekker is, toch? Ik bakte 'm voor een lunch met de kring uit onze kerk, samen met een brioche en een maïs brood. Die waren ook lekker, maar deze babka stond toch met stip bovenaan. Hij was in no-time op!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 7 gram instant gist
- 160 ml halfvolle melk
- 75 gram roomboter op kamertemperatuur
- 45 gram bruine basterdsuiker
- 2 theelepels vanille-extract
- 4 eierdooiers
- 425 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 1 eiwit
- 2 eetlepels halfvolle melk
Voor de vulling:
- 280 gram pure chocolade, in stukjes
- 2 theelepels kaneel
- 75 gram koude roomboter, in blokjes
Voor de kruimellaag:
- 45 gram bruine basterdsuiker
- 32 gram bloem
- 22 gram koude roomboter, in stukjes
- snuf zout
En zo maak je 'm
- Roer de gist door de warme melk en laat dit 5-10 minuten staan.
- Mix de boter en bruine suiker door elkaar. Voeg het vanille-extract en de eierdooiers toe en meng goed door elkaar. Doe daarna het gist-melkmengsel er bij. Voeg de bloem en het zout toe en meng tot je een zacht deeg hebt.
- Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Leg het deeg er op en kneed het een paar keer. Leg het daarna in een ingevette kom, dek die af met plastic en laat het deeg 1 uur rijzen bij kamertemperatuur.
- Mix de chocolade, kaneel en boter met de keukenmachine tot een massa. Zet in de koelkast tot je het weer nodig hebt.
- Maak de kruimellaag door de bruine suiker, bloem, boter en een snuf zout met je handen in een kom tot een kruimelige massa te kneden. Zet in de koelkast.
- Bestuif je werkblad met bloem. Rol daarop het gerezen deeg uit tot een lap van ongeveer 35 x 45 centimeter.
7. Verdeel de chocoladevulling over het
deeg. Rol daarna het deeg zo strak
mogelijk op vanaf de langste zijde. Rol de
deegrol daarna een paar keer heen en
weer, zodat je een mooie lange rol hebt.
8. Draai het deeg in de vorm van een 8. Stop
de beide uiteinden onder 'kruising'.
9. Bekleed een klein cakeblik met bakpapier.
Leg het gedraaide deeg in het bakblik. Dek
af met plastic en laat bij
kamertemperatuur 1 uur rijzen.
10. Kluts ondertussen het eiwit met twee
eetlepels melk. Zet aan de kant.
11. Verwarm de oven voor op 180 graden.
12. Prik met een vork puntjes in de bovenkant
van het gerezen deeg (dit voorkomt
luchtbellen tijdens het bakken). Bestrijk
het deeg met het eiwit-melk mengsel.
Strooi de kruimellaag er over heen.
13. Zet het brood in de oven en bak het in 50-
60 minuten gaar. Draai het brood
halverwege de baktijd even om (zodat wat
eerst de voorkant was nu aan de
achterkant van de oven staat). Doe zo
nodig een stuk aluminiumfolie over het
brood heen als hij te bruin wordt. Het
brood is gaar als de kerntemperatuur 90
graden is of als het brood hol klinkt als je
op de onderkant tikt.
14. Laat het brood goed afkoelen op een
rooster. Als je 'm te snel aansnijdt krijg je
één warme plakkerige chocolademassa
aan je mes! :-) Ook lekker natuurlijk, maar
dan zie je niet meer die mooie draai in het
brood...
Reactie plaatsen
Reacties
Ha Syts,
Kan ik de tweede rijs ook in de koelkast doen, om het in de ochtend af te werken en te bakken?