kruimelcake
Cake met een dikke laag kruimels er op! Want de kruimels op een appelkruimeltaart of een kruimelvlaai zijn het lekkerste onderdeel van een taart... toch? En op een cake zijn die kruimels net zo lekker!
Wil je deze cake voor een hele grote groep mensen bakken? Dan kun je het recept verdubbelen en er een plaatcake van maken (bak 'm dan in een groot bakblik van bijv. 23 x 33 cm). Waarschijnlijk heb je dan 10-20 minuten meer baktijd nodig. Of je bakt gewoon twee cakes in twee gewone cakevormen. Dat kan natuurlijk ook! ;-)
Ingrediënten voor ca. 15 stukjes
Voor de cake:
- 165 gram bloem
- 150 gram suiker
- 150 gram zure room
- 85 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 1 middelgroot ei, op kamertemperatuur
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- 1/4 theelepel zout
- 1/2 theelepel vanille aroma
Voor de kruimellaag:
- 110 gram ongezouten roomboter, gesmolten en iets afgekoeld
- 165 gram bloem
- 90 gram donkerbruine basterdsuiker
- 50 gram kristalsuiker
- 1/4 theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- poedersuiker om de cake te bestrooien
En zo maak je 'm
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bekleed een bakblik van 16 x 31 cm met bakpapier (een klein beetje groter of kleiner bakblik kan ook).
De kruimellaag:
- Roer de bloem, suiker, zout en kaneel in een kom door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed door elkaar totdat je kruimels hebt. Zet de kruimels aan de kant.
De cake:
- Meng de bloem, bakpoeder, baking soda en zout goed door elkaar in een grote kom. Zet even aan de kant.
- Mix in een kom de boter en suiker tot een zachte massa. Mix daarna de eieren er door heen. Voeg de zure room en vanille aroma toe en mix goed door elkaar. Mix tot slot het bloemmengsel toe tot je een glad beslag hebt.
- Giet het beslag in het bakblik. Strooi de kruimels er over heen.
- Bak de cake in 55-60 minuten gaar. Hij is klaar als een satéprikker er schoon weer uit komt. Doe eventueel na 30-40 minuten een stuk aluminiumfolie over het bakblik, om te voorkomen dat de cake te donker wordt.
- Laat de cake goed afkoelen. Bestrooi 'm dan met poedersuiker & snijd de cake in plakken.
Reactie plaatsen
Reacties