Wit zuurdesembrood
Zuurdesembrood moet lang rijzen - en daardoor kun je 't niet 's ochtends vroeg al bakken. Of toch wel? Ik testte of het deeg in de koelkast ook goed wil rijzen. Dit is het resultaat: een wit zuurdesembrood.
Ik heb lang aangehikt tegen het maken van zuurdesembrood. Je moet namelijk eerst een zuurdesemstarter hebben en dat kost je een paar dagen. Pas als je een goede actieve starter hebt - die zorgt dat het brood gaat rijzen, zodat je geen droge gist nodig hebt - kun je daadwerkelijk brood gaan bakken.
En dat gaat geweldig! Hoe fantastisch is het, als je met alleen maar pure ingrediënten een prachtig en lekker brood kunt maken! Daar word ik elke keer weer blij van. Het enige minpuntje van een zuurdesembrood is dat 't best veel tijd kost om er eentje te bakken. Een brood met gist rijst namelijk veel sneller dan een brood met zuurdesem: voor een desembrood heb je al gauw 5-6 uur rijstijd nodig.
En dat betekent dat als ik zaterdagochtend het deeg kneed, we tussen de middag niet een vers brood op tafel hebben staan... Dat moet toch anders kunnen, dacht ik. Dus ik maakte het deeg al op vrijdagavond, zette het in de koelkast en was erg benieuwd hoe het er zaterdagochtend uit zou zien. Zou het goed zijn gerezen en resulteren in 'n mooi brood?
Nou ja: hoe het afliep kun je op de foto's zien. Project méér dan geslaagd! Het rijzen in de koelkast ging heel goed - nog langzamer dan bij kamertemperatuur, maar dat was juist prima: konden wij ondertussen mooi slapen. En 's ochtends zag het deeg er heel goed uit. Ik heb 't nog even bij kamertemperatuur laten rijzen en in de loop van de ochtend gebakken. Maar als het deeg er goed uit ziet, is dat misschien wel niet eens nodig: dan kan het 's ochtends vroeg de oven al in. Kun je er mee ontbijten :-)
Ingrediënten voor 1 groot brood
- 665 gram goede tarwebloem (niet die uit de supermarkt, maar bijv. bij een molen vandaan)
- 14 gram zout (2 theelepels)
- 200 gram zuurdesemstarter
- 400 ml handwarm water
En zo maak je het
- Meng de bloem en zout met een garde door elkaar.
- Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
- Doe de bloem er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
- Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan.
- Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje.
6. Bekleed een ronde schaal met een
theedoek die je flink met bloem hebt
bestoven. Rol van het deeg een bol en leg
die in de schaal. Bedek het deeg met de
punten van de theedoek. Zet daarna in de
koelkast en laat het daar een nacht staan.
Ik zette het deeg er 's avonds om 21.30
uur in.
Ben je 's ochtends al begonnen aan het
deeg en wil je het brood aan het eind van
de dag bakken? Dan kun je het deeg ook
bij kamertemperatuur zo'n 5-6 uur laten
rijzen en daarna verder gaan bij stap 8.
7. Haal 's ochtends het gerezen deeg uit de
koelkast (ik deed dat om 09.00 uur) en
laat bij kamertemperatuur nog even door
rijzen. Ik liet het deeg nog twee uur rijzen,
maar korter kan ook prima.
8. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet
onderin de oven een (lege) braadslede.
9. Keer de kom voorzichtig om en leg het
brood op een met bakpapier beklede
bakplaat. Maak met een scherp mes een
aantal keer kruislings sneden in het brood.
10. Giet een kop water in de braadslede in de
oven (dat zorgt voor stoom tijdens het
bakken). Verlaag de oventemperatuur naar
220 graden, zet de bakplaat met het brood
in de oven en bak het brood in 30-35
minuten gaar. Het brood is klaar als het
hol klinkt als je er op klopt, of als de
kerntemperatuur 95 graden is. Laat afkoelen
op een rooster.
Reactie plaatsen
Reacties
Hoeveel zuurdesemmeel moet ik op 1 kilo meel gebruiken en hoeveel gist