Zachte meergranen bolletjes

Zachte donkerbruine broodjes, vers uit de oven, met een laag boter en dikke plak kaas. Wat is er lekkerder dan dat? Wij aten ze als avondeten, bij een bord verse soep.

Misschien denk je wel: 'wat een boel werk, afbakbroodjes uit de supermarkt zijn veel sneller klaar!' Tsja, dat is natuurlijk waar. Maar met deze broodjes ben je heus niet lang bezig. Het voorbereiden heb je in 10 minuten klaar. Dan moeten de broodjes 2x rijzen, maar daar heb je zelf niet echt veel werk van.

Terwijl ik 's middags het deeg voor de broodjes maakte, maakte ik ook een grote pan soep klaar. En toen we 's avonds wilden gaan eten, hoefde ik alleen nog maar de bolletjes in de oven te schuiven en de soep op te warmen. Al met al was ik er sneller mee klaar dan een pasta-, rijst- of aardappelmaaltijd. En op een zondagmiddag is snel klaar wel fijn!

En zeg nou zelf; eigen gebakken broodjes zijn toch véél leuker dan die voorverpakte uit de winkel? :-) 

Ingrediënten voor 6 kleine bolletjes

  • 160 gram meergranen meel (ik gebruikte chevetogne, een meergranen mix)
  • 3 gram zout
  • 2,5 gram instant gist
  • 100 ml handwarm water


En zo maak je ze

  1. Roer het meel en zout door elkaar. Meng daarna de gist er door heen. 
  2. Voeg het water toe en kneed met je hand in 10 minuten tot een soepel deeg (of laat je standmixer het werk doen). 
  3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
  4. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Stort het deeg er op en druk met je platte hand de lucht er uit. Maak een ronde lap van het deeg.
  5. Snijd met een deegsteker de deeglap in 6 even grote pizzapunten. Bol elke punt op tot een klein bolletje. 
  6. Leg de deegballen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek de bakplaat met plastic en laat de broodjes bij kamertemperatuur nog een uur rijzen, totdat ze twee keer zo groot zijn.
  7. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
  8. Bak de gerezen broodjes in 15-18 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen op een rooster.


Reactie plaatsen

Reacties

FREDDY
een jaar geleden

ik vond over heerlijk lekker recepten om bij de brunch of bij mijn ontbijt