Kniepertjes
Geen zin in oliebollen tijdens oud & nieuw? Bak dan eens kniepertjes! Dat zijn opgerolde, zoete en knapperige wafeltjes die vooral in Drenthe, Groningen, Twente & de Achterhoek worden gegeten tijdens de jaarwisseling. Lekker met slagroom er in!
Er zijn verschillende namen voor kniepertjes: ze worden ook wel knieperties, knijpertjes, ijzerkoek, oubliewafeltjes of nieuwjaarsrolletjes genoemd. Ze worden gebakken in speciale wafelijzers - die heb ik niet, dus ik gebruikte een gewoon wafelijzer en dat ging ook prima.
Volgens de traditie wordt op oudjaarsdag een plat (niet opgerold) kniepertje gegeten, en op nieuwjaarsdag een opgerold kniepertje. Daar zit ook een idee achter: in december heeft het oude jaar zich helemaal ontvouwen, terwijl op 1 januari een nieuw een onbekend jaar voor ons ligt. Leuk om te weten, hè?
Om een rolletje te krijgen moet je de kniepertjes meteen na het bakken, als ze nog heet zijn, rond een stokje oprollen. Vuurvaste handen zijn daarbij wel handig :-) het is een heet klusje!
Ingrediënten voor ongeveer 20 rolletjes
- 250 gram bloem
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 16 gram vanillesuiker (2 zakjes)
- flinke snuf kaneel
- snuf zout
- 250 ml water
- 1 ei
- 75 gram gesmolten ongezouten roomboter
En zo maak je ze
- Verwarm een kniepertjes- of wafelijzer.
- Mix de bloem, kristalsuiker, vanillesuiker, kaneel en zout door elkaar.
- Voeg het water, ei en de gesmolten boter toe en roer het met een garde tot een dik, egaal beslag.
- Schep een flinke lepel beslag in het wafelijzer en bak het kniepertje in een paar minuten goudbruin.
- Leg de hete wafel op een snijplank en rol 'm meteen om de steel van een pollepel tot een rolletje (snel rollen, want het is heet aan je vingers!). Houd het rolletje even zo vast, totdat 'ie een beetje is afgekoeld. Trek dan de pollepel er uit en laat het rolletje verder afkoelen.
- Serveer de kniepertjes met verse slagroom er in.
Reactie plaatsen
Reacties
Hallo,
Ik vind dat je een geweldige site hebt met super leuke en makkelijke recepten!
Alleen loop ik als noorderling (waar in de familie traditiegetrouw kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes worden gebakken) toch tegen een klein dingetje aan.
Het verschil tussen kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes is niet alleen de vorm maar ook de verhouding in ingrediënten.
Kniepertjes worden (in onze famielie) gemaakt van deeg. Hiervan draai je balletjes en de balletjes druk je tussen het wafelijzer.
Nieuwjaarsrolletjes worden gemaakt van heel dun beslag. Een zeer kleine hoeveelheid word in het ijzer gegoten en wordt zo plat mogelijk gedrukt. zodat er uiteindelijk een zeer dun rolletje gedraaid kan worden.
Dit recept lijkt mij er een beetje tussenin te zitten, dat wil niet zeggen dat het niet goed is. Integendeel ik denk dat ik dit recept een keer ga proberen.
Ik houd je site in de gaten voor lekkere recepten. En als er een verjaardag komt weet ik waar ik mijn inspiratie vandaan kan halen.
Groeten,
Mardy