Appelkruimelcheesecake

Afgelopen najaar vierde mijn schoonzus haar verjaardag met een high tea. En vantevoren gingen wij samen een aantal nieuwe recepten testen. En voorproeven, natuurlijk! :-)

Deze appelkruimelcheesecake viel in elk geval heel erg in de smaak. 

Ingrediënten voor 18 taartjes
Voor de bodem:

  • 10 vermalen biscuitjes
  • 2,5 eetlepel kristalsuiker
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 6 eetlepels ongezouten boter, gesmolten

Voor de kruimellaag:

  • 1/2 cup bloem
  • 1/4 cup havermout
  • 1/4 cup + 2 eetlepels lichtbruine suiker
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/8 theelepel nootmuskaat
  • 1/8 theelepel zout
  • 1/4 cup ongezouten boter, koud en in blokjes

Voor de vulling:

  • 240 gram roomkaas
  • 2/3 cup kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1/4 cup zure room
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 450 gram (ca. 3 stuks) granny smith appels, geschild en in hele kleine stukjes gesneden
  • 2 theelepels citroensap

 

Bereiden
De bodem:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Meng de koekkruimels met de suiker en kaneel. Giet de boter er bij en roer goed door elkaar. 
  3. Doe 18 cupcakevormpjes in één of twee muffinblik(ken) en verdeel het koekmengsel over de vormpjes.
  4. Bak de bodem vijf minuten in de oven. Laat daarna afkoelen.

De kruimellaag:

  1. Meng de bloem, havermout, bruine suiker, kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar.
  2. Voeg de koude boter toe en maak met je vingers een kruimelig deeg van het mengsel. Zet het kruimeldeeg in de koelkast.

De vulling:

  1. Meng de appelstukjes met de citroensap.
  2. Mix de roomkaas en suiker door elkaar. Voeg de eieren toe, en daarna de zure room en vanille. Mix goed door elkaar.

De taartjes maken:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Verdeel het roomkaasmengsel over de 18 cupcakevormpjes. 
  3. Verdeel de appelstukjes over de roomkaaslaag. 
  4. Strooi tot slot het kruimeldeeg over de taartjes.
  5. Bak de taartjes in 23-25 minuten gaar.
  6. Laat ze 30 minuten afkoelen en zet ze daarna drie uur in de koelkast.

 

Tip: lekker met een beetje karamelsaus!

 

 

Tip: in veel Amerikaanse recepten worden Amerikaanse maten gebruikt, zoals cups. Dat kun je allemaal om gaan rekenen naar grammen, maar dat is een hele klus: één kop bloem weegt bijvoorbeeld niet even veel als één kop havermout. Het is het handigst om gewoon ook Amerikaanse maatbekers te kopen. Die vind je in allerlei winkels; ik kocht ze bij de AH! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.