Chocolade-vanille pudding taart

Dit is een taart voor de liefhebbers van chocoladepudding en -mousse. Ben jij daar ook zo gek op? Dan moet je echt eens deze chocolade-vanille pudding taart maken. 

Ik ben zelf helemaal niet zo van de chocolademousse (en ook niet van de pudding, trouwens), dus aan mij is deze taart niet echt besteed. Maar aan mijn man wel! Die was hier zéér over te spreken. Net als de verjaardagsvisite trouwens: van alle taarten (ik had ook nog een vanille kwartktaart en een perzik plaatcake gemaakt) was deze taart als eerste op. Spreekt blijkbaar tot de verbeelding, als je zegt: "Ik heb ook een chocolade-vanille pudding taart!" Hoor je natuurlijk niet dagelijks op een verjaardag.

Ik maakte deze taart trouwens voor de 2e keer in één week. Een paar dagen eerder had ik 'm ook gemaakt, toen mijn man op zijn werk wilde trakteren. Maar toen had ik niet genoeg gelatine gebruikt, zodat de taart niet heel stevig was (zacht uitgedrukt). Hij was wél erg lekker! Ik werd dus dringend verzocht om hem nogmaals te maken. Gedaan dus, met bijgeschaafd recept: en dit keer was 'ie wel goed!

 

Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Voor de bodem

  • 240 gram bloem
  • 150 gram koude roomboter, in blokjes gesneden
  • 2 dooiers (het eigeel dus)
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel koud water

Voor de puddinglagen

  • 3 dooiers
  • 2 eetlepels fijne suiker
  • 16 gram maïszetmeel
  • 400 ml melk
  • 140 gram pure chocolade
  • 6 blaadjes gelatine
  • 3 eetlepels water
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 3 eiwitten (op kamertemperatuur)
  • 1/2 theelepel citroensap
  • 55 gram fijne suiker

Voor de toplaag

  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • chocoladekrullen, of een stuk chocolade waar je krullen van raspt

 

En zo maak je het

De bodem van de taart

  1. Mix met een mixer de bloem, boter, suiker en eidooiers door elkaar tot een kruimelig geheel. 
  2. Voeg de eetlepel water toe en mix totdat een zacht deeg is ontstaan. Kneed het deeg tot een bal en leg minstens 30 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  4. Vet een springvorm in.
  5. Leg de deegbal tussen twee vellen bakpapier en rol het met een deegroller uit tot een ronde lap, die net iets groter is dan de springvorm.
  6. Haal het bovenste vel bakpapier van de deeglap af en doe de lap met de andere laag bakpapier naar boven in de springvorm. Druk het deeg overal goed aan en zorg dat je een mooie even hoge deegrand maakt. Daarvoor moet je het bakpapier wel even los maken van de deegrand, want anders zit dat helemaal tussen het deeg geplakt. Zodra je de rand mooi hebt gemaakt, druk je het bakpapier weer voorzichtig tegen de rand aan en vouw je het om de rand van de springvorm heen. Je ziet nu dus geen deeg meer, alleen het bakpapier.
  7. Doe nu bakbonen (spliterwten werken ook prima) op het bakpapier. Schuif de springvorm met bakpapier en bakbonen 10 minuten in de oven. "Blind bakken" heet dat. Hier lees je daar meer over.
  8. Verwijder na 10 minuten de bakbonen en het bakpapier en bak de bodem nog 10-12 minuten, tot hij goudbruin is. Haal daarna uit de oven en laat afkoelen.

Pudding

  1. Klop de melk, eierdooiers, suiker en maïzena in een pan door elkaar.
  2. Kook het mengsel al roerend gedurende 10 minuten op een laag vuur totdat het dik is. 
  3. Verdeel de pudding over twee schalen. 
  4. Smelt de chocolade au-bain marie, en roer daarna door één helft van de pudding. Doe de chocoladepudding in de taartbodem en zet 30 minuten in de koelkast. 
  5. Doe de gelatine in een kom met 3 eetlepels koud water. Laat ongeveer 5 minuten staan, totdat de gelatine zacht is. 
  6. Zet de kom in een kom met heet water en roer totdat de gelatine is opgelost.
  7. Roer de gelatine samen met het vanille-extract door de andere helft van de pudding. 
  8. Klop in een vetvrije kom de eiwitten met de citroenzuur, totdat je pieken van het eiwit kunt maken. Voeg dan de al kloppend de suiker toe en klop goed door elkaar. 
  9. Schep de eiwitten door de vanillepudding. Roer goed door elkaar. Verdeel de pudding daarna over de chocoladepudding. Zet de taart vervolgens minstens 30 minuten in de koelkast.
  10. Klop de slagroom met de suiker stijf. Smeer de slagroom over de taart (ik deed dat met een mes zonder kartels). Strooi tot slot de chocoladekrullen er over heen.


Het snijden van de taart ging wat lastiger door de chocoladekrullen er boven op... die maakten de groeven die je op de zijkant van de taart ziet!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.