Snert

Het vriest! Er ligt ijs! En dus moet er snert op tafel volgens de mannen hier thuis. Met héél veel vlees (nee, dit is dus geen soepje voor mij...) Ik maak niet zo heel vaak erwtensoep, dus áls ik er mee aan de slag ga maak ik meteen een enorme pan vol. Wat we niet opeten kan daarna mooi in de vriezer! 

Snert met heel veel vlees, daar maak ik vooral de oudste van de mannen hier thuis heel erg blij mee. Snert zoals zijn moeder dat altijd maakte. En dan lekker met roggebrood met spek of kaas er bij! 

Het is stevige snert en vult behoorlijk, dus schep niet meteen te grote borden op. Heb je nog een heleboel over? Je kunt de snert prima invriezen. Vries het in éénpersoons porties in: dat ontdooit namelijk sneller én je kunt gemakkelijk voor het juiste aantal personen snert uit de vriezer halen.  

Ingrediënten voor ca. 6 personen

  • 2 liter water
  • 500 gram spliterwten
  • 2 sukadelappen, in kleine stukjes
  • 200 gram soepgroente
  • 150 gram spekreepjes
  • 150 gram aardappeldobbelsteentjes (ik gebruikte dobbelsteentjes uit de vriezer, maar zelf gesneden van aardappels of uit de koeling kan natuurlijk ook prima)
  • 1 rookworst, in plakjes
  • 6 bouillonblokjes (van Maggi)

 

En zo maak je het

  1. Breng het water aan de kook.
  2. Voeg als het water kookt de spliterwten en de blokjes sukadelappen toe. Laat 1,5-2 uur zachtjes koken; af en toe even roeren.
  3. Voeg de bouillonblokjes, groente, spekreepjes, aardappelblokjes en rookworst toe aan de snert. Laat op laag vuur nog 1 uur zachtjes koken. Roer op tijd even door, want de snert is nu veel dikker en koekt dus ook makkelijker aan. Als je de snert wat te dik vindt worden, doe er dan een scheutje water bij. 
  4. Serveer met een paar plakjes rookworst er op (dat hoeft niet, maar staat wel leuk). 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.