Spekboontjes
Geef gewone sperzieboontjes een lekkere smaaktwist door ze met spekjes klaar te maken. Heerlijk bij gewone gekookte aardappels, of als bijgerecht bij de rijst of een paar krieltjes.
Sperziebonen met spek: voor mijn man is dat een soort jeugdsentiment. Zijn moeder maakt het af en toe en hij vond het heerlijk. Hoe ze dat precies klaarmaakte: géén idee. Iets met plakken spek en lagen sperziebonen in een sudderpan, geloof ik.
Hoe dan ook, ik kan het niet meer aan haar vragen (ze leeft niet meer), en daarom heb ik er maar mijn eigen recept van gemaakt. En dit is echt supersimpel ('t is bijna geen recept meer, hè?).
Ingrediënten voor 2-3 personen
- 400 gram sperziebonen
- 150 gram spekreepjes
- bakboter
En zo maak je het
- Kook de sperziebonen beetgaar. Giet af.
- Verhit wat boter in een wok. Bak de spekjes 1-2 minuten.
- Voeg de sperziebonen toe en bak nog 2-3 minuten mee, zodat alles goed heet is en de smaak van de spekjes goed door de sperziebonen is gemengd. Serveer direct.
Reactie plaatsen
Reacties
Hoi, ik ben Groningse, en daar is dit een bekend recept. Alleen is het dan geen bijgerecht, maar de complete maaltijd, dus zonder aardappels of rijst, deze bonen zijn namelijk zelf al melig genoeg. Want origineel gebruik je hier geen sperzieboontjes voor, maar droogbonen of spekbonen, in Groningen heten ze Dikke Bonen. Die groeien bij stokken omhoog, de plant kan wel tot 3 meter lang worden. Oogsten kan in augustus/september. Ze zijn veel dikker en langer dan sperziebonen, en dus ook meliger. Ze moeten dan ook zo'n 25 a 30 minuten koken, en dat doe je met een flink stuk spek erbij in (je bakt het spek dus niet eerst!), of tegenwoordig ook wel met spekreepjes/blokjes. Vroeger werd er namelijk in de herfst geslacht, en tegelijk met de dikke bonen was er ook weer volop spek in huis. Als ze gaar zijn een klontje (echte) boter en eventueel wat nootmuskaat erover. Zelf vind ik een klein beetje azijn erdoor ook erg lekker. En dat is dan dus je complete maaltijd, want de bonen gelden als groente + aardappel tegelijk ;-) Dikke Bonen koop ik nu bij de Turkse groenteboer, of je kweekt ze zelf. Invriezen kan niet, daarom vind je ze ook niet in een supermarkt in de diepvries. Wat wel kan is ze aan een stevige (katoenen) draad rijgen, en de slingers bonen dan ergens in de wind maar uit de regen ophangen tot ze helemaal droog zijn. Dan kunnen ze nog heel lang bewaard worden. Als je de gedroogde bonen wilt koken dan eerst een nachtje in water weken, dan zijn ze weer als vers :-)