Zachte witte bolletjes
Apetrots was ik toen deze bolletjes uit de oven kwamen. Stiekem had ik verwacht dat het toch niet zou gaan lukken. Maar het resultaat was echte zachte bolletjes zoals je die bij een goede bakker koopt!
Ik vond dit recept op Cakeje Van Eigen Deeg. Het is een recept van Ròbert van Beckhoven; je vindt het in Meesterlijk Brood.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 1 ei, losgeklopt
- 10 gram zout
- 20 gram ongezouten roomboter
- 20 gram margarine
- 15 gram witte basterdsuiker
- 30 gram verse gist
- 280 ml halfvolle melk
Bereiding
- Verkruimel het gist in een mengkom en voeg een beetje melk toe. Roer door elkaar totdat het gist is opgelost.
- Doe alle ingrediënten en het helft van het losgeklopte ei erbij en laat 3 minuten langzaam draaien.
- Mix vervolgens op een hogere snelheid voor 5-6 minuten.
- Blijft het deeg nog plakken, blijf dan door mixen en voeg eventueel nog een beetje bloem toe.
- Het deeg moet zo elastisch zijn dat je het zo dun kunt uitrekken, dat je er bijna doorheen kunt kijken. Voeg eventueel nog wat water toe om dit te bereiken.
- Verdeel het deeg in 15 stukjes van 60 gram en bol deze goed op: zie instructiefilmpje op http://www.meesterlijkbrood.nl/.
- Laat 20 minuten rijzen op een warme plek. Bol nogmaals op, maar druk de lucht er wel eerst even uit.
- Laat de bolletjes – met een onderlinge tussenruimte van 5 cm – op een met bakbapier bekleede bakplaat nogmaals 30 minuten rijzen.
- Duw de bolletjes een beetje plak en strijk de bolletjes met de rest van het losgeklopte ei af. Bestrooi eventueel met wat zaden, zoals ik heb gedaan.
- Laat de bolletjes nog 55 minuten narijzen – dit kan het beste in een oven van ongeveer 20-30 graden met een bakje kokend water onderin.
- Bak de witte bolletjes in 8 – 10 minuten af in een voorverwarmde oven van 240 °C .
Reactie plaatsen
Reacties