Gehaktballen uit de oven

"Ik wil graag gehaktballen mét zónder stukjes," aldus onze Hessel (5). Vandaag aten we dus recht-toe-recht-aan gehaktballen uit de oven. Lekker makkelijk, die branden nooit aan (tenzij je ze te lang in de oven laat)! :-) 

 

Vroeger maakte ik gehaktballen altijd in een koekenpan. Nou ja, dat probéérde ik in elk geval: meestal werden ze zwart van buiten en rood van binnen... Ik wilde  veel te snel en dus lukten ze eigenlijk nooit. Tot ik ze in de oven maakte: dat lukt gegarandeerd. 

Lekker met wat jus, aardappeltjes uit de oven en sla. Of maak er met een sausje Zweedse gehaktballen van.


Ingrediënten voor 12 gehaktballen:

  • 500 gram ongekruid half-om-half gehakt
    (of neem gekruid gehakt, dan hoef je geen kruiden meer toe te voegen)
  • 1/2 recept gehaktkruiden
  • 1 ei
  • 100 gram paneermeel

Dit kun je er ook aan toevoegen:

  • 1 gesnipperde en gefruite ui
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden

 

En zo maak je ze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Kneed alle ingrediënten in een grote kom met je (schone) handen goed door elkaar.
  3. Maak 12 ballen van het gehakt.
  4. Leg de gehaktballen in een ovenschaal en bak ze in 15-20 minuten in de oven gaar. Maak je grotere gehaktballen, dan duurt het natuurlijk wat langer voordat ze klaar zijn.

 

Niet alles in één keer opgegeten? Je kunt de (afgekoelde) gehaktballen prima invriezen. De later weer ontdooide gehaktballen warm je in 10-15 minuten op in een oven op 180 graden, of zet ze 1-2 minuutjes in de magnetron. 


Reactie plaatsen

Reacties

Leo Verpaalen
6 jaar geleden

ik neem ballen van 200 gram elk.
Ik kook ze eerst 15 minuten in kokend water.
Ik ga ze een half uur in een oven van 200 graden plaatsen.
Ik ben benieuwd

H.J. van Eijk
6 jaar geleden

12 ballen uit 500 gram gehakt? Dan krijg je geen gehaktballen maar soepballetjes. Moet dat geen kilo zijn? Of 6 ballen? Ik haal er 4 uit een pond bijvoorbeeld.

Geertje Kievit
9 jaar geleden

Hoi Sietske,

Dit waren perfecte gehaktballetjes en heerlijk!Bedankt!

Groetjes Geertje