25x eten dat je in kunt vriezen
Onlangs deelde ik al eens met jullie dat je wraps en geraspte kaas heel goed kunt invriezen. Maar je kunt nog veel meer eten in de vriezer bewaren! Ik heb 25 voedingsmiddelen die je in kunt vriezen op een rij gezet. Van hoeveel wist jij dat 't kon?
1. Kaas
Kaas kun je heel goed invriezen. Niet alleen geraspte kaas, maar ook plakken kaas (met een stukje bakpapier er tussen) of zelfs een heel blok kaas. Ik doe zelf vooral geraspte kaas in de vriezer, omdat ik daar meestal nooit een heel pakje in één keer van nodig heb. Geraspte Parmezaanse kaas is nogal duur, dus dan is het wel zonde als je de helft weg moet gooien. Restjes zachte geitenkaas bewaar ik ook in de vriezer. Hele zachte kaas zoals brie en camembert is minder geschikt om in te vriezen: dat komt wat papperig uit de vriezer.
2. Vleeswaren
Zoveel vleeswaren gekocht dat je ze niet op tijd op krijgt? Ook gauw in de vriezer stoppen! Als je velletjes bakpapier tussen de plakken legt, kun je er precies zo veel plakjes als je nodig hebt uit halen.
3. Vlees & vis
Dat is niets nieuws natuurlijk. Gemarineerd of ongemarineerd vlees: ook dat kan prima in de vriezer. Net als vis. Zorg er wel voor dat de vis goed schoon is (zeker als ’t zelf gevangen vis is).
4. Boter
Dat doe je vast nooit. Maar het kan heel goed! Dus als je eens echt lekkere, dure boter hebt gekocht maar het niet zo snel op krijgt, bewaar het dan in de vriezer. Goed ontdooien voor je het gebruikt, of schaaf er met een rasp of kaasschaaf wat af.
5. Brood
Dit is ook geen nieuws. Complete broden (gesneden, da’s wel zo handig), bolletjes, harde broodjes, krentenbrood, kerstbrood, het kan allemaal in de vriezer. Zelf gebakken brood vries ik trouwens ongesneden in. Na het ontdooien zet ik dat even 10 minuten in de oven op 200 graden, en dan heb je weer vers & zacht brood.
6. Belegde boterhammen of bolletjes
Tsja, als brood, boter, vleeswaren en kaas allemaal in de vriezer kan, waarom dan belegd brood niet? En het mooie is: het gaat ook prima met chocoladepasta en hagelslag. Jam zou ik zelf niet zo snel doen, want daar krijg je altijd zo’n sompig broodje van. Als je geen ochtendmens bent maar wel elke dag brood mee naar je werk moet, of je moet elke ochtend boterhammen voor de kinderen smeren, dan kan dit heel handig zijn. Eén keer smeren en je bent voor de hele week klaar!
7. Pannenkoeken & wafels
Zowel zelfgebakken als kant-en-klaar gekochte pannenkoeken, ze kunnen allemaal in de vriezer. Je hoeft ze alleen maar te ontdooien en even op te warmen in de magnetron (of opbakken in een koekenpan). Hetzelfde geldt voor wafels, die kun je prima invriezen.
8. Koek, koekjesdeeg, cake en taart
Dat appeltaart in de vriezer kan, dat wist je vast wel: dat zie je in de supermarkt ook in de diepvries liggen. Maar wist je dat je cake, ontbijtkoek, reepkoek, koekjesdeeg (dat je dus nog af moet bakken in de oven) en zelfs gewone koekjes ook prima in de vriezer kunt bewaren? Ik verpak de koeken en cake altijd per plak/stuk in een plastic zakje, dan kun je ’t gemakkelijkst een plakje er uit halen. Plaattaarten met fruit (deze met perzik bijvoorbeeld) en cakes met fruit kunnen ook prima worden ingevroren. Taarten met slagroom en kwarktaart zijn er minder geschikt voor: slagroom komt er sowieso niet mooi en lekker uit.
9. Wraps/tortilla’s
Wraps (zonder vulling) kun je zo invriezen, zonder velletjes bakpapier er tussen; ze plakken niet aan elkaar, dus je kunt ze er per stuk weer uit halen. Zorg wel dat ze goed plat in de vriezer liggen, want als ze krom in de vriezer zitten breken ze sneller kapot als je ze er weer uit wilt halen.
10. Gekookte rijst en pasta
Gekookte rijst bewaar ik heel vaak in de vriezer. Als ’t ontdooid is hoef je het alleen nog maar in de magnetron te verwarmen en je hebt een prima smakend bord rijst – niet klef ofzo (tenzij je de rijst al klef in de vriezer deed, natuurlijk :-)). Met pasta kun je hetzelfde doen, maar dat doe ik eigenlijk nooit – vers gekookte pasta vind ik toch lekkerder. Je kunt trouwens ook heel goed complete nasi of macaroni invriezen, met saus, vlees en groente er doorheen. Dat is 't lekkerst als je het na ontdooien even opbakt in een wok.
11. Pasta- en rijstsaus
Zelf gemaakte saus of uit een potje: saus voor pasta en rijst is ook goed in te vriezen.
12. Tomatenpuree
Net als pastasaus kun je ook tomatenpuree invriezen. Doe het in porties in de vriezer, dan kun je precies zoveel gebruiken als je nodig hebt.
13. Pesto
Maar al te vaak moet ik een half potje pesto weggooien omdat het verkeerd is geworden. Niet nodig dus: kan ook in de vriezer! Ook hiervoor zijn ijsblokvormpjes handig, dan heb je kleine porties. Ook zelfgemaakte pesto kun je invriezen. Mocht je pesto een beetje uitdrogen, vul het dan aan met een beetje olijfolie.
14. Karnemelk, kokosmelk en slagroom
Ja, dit kan ook in de vriezer! Giet het in bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm en je hebt daarna mooie kleine porties om te verwerken in een recept. Karnemelk en kokosmelk gebruik ik eigenlijk alleen in een recept en dan komt ’t pak bijna nooit meteen op. Ongeklopte slagroom kun je ook invriezen. Geklopte slagroom zou ik zelf niet doen; ik vind ’t niet meer lekker als het weer is ontdooid.
15. Sapjes en smoothies
Sapjes en smoothies zijn ook makkelijk in te vriezen. Zorg wel dat je wat extra ruimte in de fles of het bakje overlaat, want tijdens het vriezen zet het uit. En als je in 1x meerdere smoothies maakt en die in de vriezer bewaart, kun je de hele week smoothies mee naar je werk nemen. 1x werk en het wordt niet verkeerd!
16. Soep & bouillon
Meestal maak ik soep waaraan we precies genoeg hebben, maar van sommige soepen (zoals snert) maak ik altijd een enorme pan klaar. Dat krijgen we natuurlijk nooit in één keer op, dus de rest gaat in 1-persoonsporties in de vriezer. Bouillon kun je ook heel goed invriezen.
17. Groenten
Heel veel groenten kun je invriezen; kijk maar eens in de diepvries van de supermarkt. Sommige groenten hoef je alleen maar te snijden en kun je daarna meteen invriezen: uien, paprika en champignons bijvoorbeeld. Courgette en aubergine gaat bij ons ook regelmatig de vriezer in. Die gebruik ik daarna overigens wel alleen in roerbakschotels, want vooral courgette wordt wel wat waterig na ontdooien. Gepelde knoflooktenen bewaar ik ook in de vriezer (hier vind je een tip voor hoe je makkelijk & snel knoflook pelt). Andere groenten moet je eerst even blancheren (2 minuten koken en daarna meteen afspoelen met koud water, zodat het kookproces stopt) en dan invriezen. Bijvoorbeeld broccoli, sperziebonen en bloemkool. Als je de bevroren groenten wilt gebruiken, doe ze dan bevroren in een pan kokend water of bak ze in een hele hete wok of koekenpan. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kun je beter niet invriezen, daar blijft bij het ontdooien niks van over.
18. Fruit
Bananen, frambozen, bosbessen, aardbeien (zonder kroontjes), bramen en druiven gaan prima en ontdooien ook goed. Citroenen en limoenen kun je ook invriezen (wel handig om ze eerst in partjes te snijden). Ingevroren bananen zijn heel goed in smoothies te gebruiken. Appels en peren moet je eerst even schillen en ontpitten en daarna met wat citroensap besprenkelen, anders worden ze bruin in de vriezer. Perziken, pruimen en nectarines moet je ook eerst schillen en de pit er uit halen. Meloen kun je het beste eerst in kleine blokjes snijden, en ananas kun je ’t handigst in schijven invriezen.
19. Aardappelschijfjes & krieltjes
Verse aardappelschijfjes en krieltjes kunnen ook in de vriezer; die zijn prima weer op te bakken of in een ovenschotel te gebruiken. Gekookte aardappels doe ik af en toe wel eens, maar niet zo vaak; ik vind ze wel echt minder lekker na ontdooien, ze worden veel wateriger. Aardappelpuree schijnt ook te kunnen, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd.
20. Jus
Dit vind ik echt enorm handig. Als we een hele lekkere jus hebben, dan vries ik het restant in kleine porties in. Scheelt weer als ik als enige aardappels met jus & groente wil eten, dan hoef ik niet meteen een complete pan jus te maken.
21. Verse kruiden
Hoe vaak gooien jullie een verlept bosje verse kruiden weg? Vast veel te vaak (ik ook, moet ik bekennen). Als je de kruiden fijn snijd en daarna in een plastic zakje of potje doet, kun je ze nog een hele tijd in de vriezer bewaren. Het vriest niet aan elkaar, dus je kunt de kruiden heel eenvoudig doseren. Als ze ontdooien worden ze wel wat slap, dus je kunt de kruiden het beste bevroren toevoegen aan een gerecht (en niet als garnering er boven op doen).
22. Wijn
Meestal drink je een fles wijn natuurlijk gewoon leeg. Maar als je alleen een beetje nodig hebt om mee te koken, heb je vaak nog ¾ fles over. Dat kan heel prima in ijsblokvormpjes of –zakjes in de vriezer. Ideaal als je weer een beetje wijn nodig hebt voor een bepaald recept, bijvoorbeeld pastasauzen of stoofvleesgerechten.
23. Eieren
Eieren kun je ook in de vriezer bewaren. Je moet ze dan wel eerst even klutsen en er een beetje zout bij doen, dus niet met schaal en al in de vriezer doen. Tijdens het bevriezen zet ’t ei namelijk uit, en dan past ‘ie niet meer in de schaal! Eiwitten en eigelen (ook met een beetje zout er bij) kun je ook heel goed apart van elkaar invriezen. Het zout is nodig bij de geklutste eieren en eigelen omdat die anders geleiachtig worden na ontdooien. Als je ’t wilt gebruiken, laat het dan rustig ontdooien en gebruik het daarna meteen.
24. Noten, zaden & amandelmeel
Als je noten lang bewaart, gaat de smaak achteruit. Dat kun je voorkomen door ze in te vriezen. Walnoten, cashewnoten, amandelen, macademia’s, hazelnoten, pinda’s: gaat allemaal prima. Net als pijnboompitten, zonnebloempitten, maanzaad en sesamzaad. Het maakt niet uit of de noten rauw, geroosterd, gehakt, gezouten of ongezouten zijn. Amandelmeel is super duur en niet heel lang houdbaar. Maar ook dat kun je prima invriezen!
25. Chocolade & bonbons
Ha! Ik kan me niet voorstellen dat je dit ooit nodig zult hebben. Maar voor ’t geval je geen chocoladeliefhebber bent en je nu nog steeds die chocoladeletter hebt liggen (kan dat?), dan kan ‘ie dus in de vriezer. Net als bonbons. Om te voorkomen dat er bij het ontdooien condens op komt, moet je de chocolade met zo weinig mogelijk lucht verpakken. Laat het eerst een dag in de koelkast ontdooien en daarna op kamertemperatuur komen voor je ’t opeet.
Reactie plaatsen
Reacties
Leuke tips......maar de noten en chocolade tips hadden er niet bij hoeven staan ....t idee alleen dat je daarvan over zou houden :) :) :)