Dit is een goed basisrecept voor verse tomatensaus. Om lasagne mee te maken, bijvoorbeeld. Of bij de rijst, ook lekker!
Oké, je bent er wat meer tijd mee kwijt dan wanneer je een pot of pak met saus open trekt. Maar daar staat tegenover dat je een 100% verse saus hebt, waarvan je precies weet wat er in zit. Geen E-nummers, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en dat soort dingen. Niet dat ik me daar zo druk om maak hoor, maar iets dat vers is heeft toch wel mijn voorkeur.
En als je goede tomaten gebruikt, heb je een saus waar geen kant-en-klare variant tegenop kan. Want dit is lekker, hoor! Het recept is van Donna Hay, op de toevoeging van de maïzena na dan. Ik vond de saus wat te dun voor lasagne, dus ik maakte 'm wat dikker met een beetje maïzena.
Ingrediënten
- 700 gram dikke trostomaten - kies echt van die lekkere dikke vette met veel smaak, niet van die waterige gewone tomaten. Dat maakt echt verschil!
- 3 tenen knoflook
- 1,5 eetlepel olijfolie
- 2/3 theelepel rode wijnazijn
- 2/3 theelepel kristalsuiker
- 1,5 handje verse basilicum, gesnipperd
- zout
- peper
- evt. wat maïzena
En zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd met een scherp mes aan de onderkant van elke tomaat een kruis van ongeveer 1 cm diep.
- Leg de tomaten en knoflook tenen in een ovenschaal bekleed met bakpapier en bak ze 25 minuten in de oven, tot ze zacht zijn. Laat daarna even afkoelen.
- Pel de tomaten en hak ze in stukken. Snipper de knoflook.
- Meng de olijfolie, wijnazijn, suiker en basilicum door de tomaten en meng goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Ik maakte de saus met de keukenmachine vrij fijn. Maar je kunt 'm ook met lekkere dikke stukken tomaat houden als je daar van houdt.
- De saus is nu klaar om er lasagne mee te maken. Of, als je 'm zo bij vers gekookte pasta of rijst wilt eten, verwarm 'm in een pannetje tot de saus heet is.
- Vind je de saus wat te dun? Meng dan wat maïzena met koud water, en roer dit papje door de warme tomatensaus.
Meer foto's (en het recept) vind je hier.
Reactie plaatsen
Reacties