Bananen crumble cake

Gepubliceerd op 27 mei 2016 om 17:00

Vandaag geen gewone bananencake: nee, eentje met er bovenop een dikke crumble laag en om 't af te maken ook nog een laag glazuur er over heen!

 
Ik had even lak aan alle gezonde bananencakes en -broden. Dit keer kieperde ik er gewoon suiker door heen. En toen ik toch al ongezond bezig was, vond ik dat er ook nog wel een crumble laag bovenop kon. En ach, waarom dan ook niet meteen wat glazuur er bij? Dat was geen verkeerde gedachte, want die crumble laag en glazuur maken deze cake echt áf.

Ik bakte de cake voor de laatste studieavond van dit seizoen (ik volg de ETS, een 4-jarige Bijbelstudie) en toen ik thuis vertrok zei mijn man nog: "Je neemt wel weer een paar stukjes mee terug, toch?" Nou, dat ging dus niet, want de cake ging tot de laatste kruimel op. In combinatie met de positieve reacties van mijn studiegenoten concludeer ik daar maar uit dat de cake lekker was :-) Ja, ik heb zelf natuurlijk ook geproefd, maar ik vind het belangrijker hoe anderen 't vinden smaken!

Je maakt 'm trouwens met een paar rijpe bananen. Dus als je nu nog bananen op de fruitschaal hebt liggen die echt dringend op moeten, dan is dat een uitstekend excuus om deze cake te bakken. Vind je ook niet? 

Bananen-crumble-cake-42.jpg

Ingrediënten voor 1 cake

  • 4 rijpe bananen
  • 2 eiwitten
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 195 gram bloem
  • 1,25 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel kaneel
  • flinke snuf zout

Voor de crumble:

  • 45 gram koude roomboter
  • 65 gram bloem
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel kaneel

Voor de glazuur:

  • 75 gram poedersuiker
  • 2,5 theelepel halfvolle melk


En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik van ca. 11 x 21 cm met bakpapier.
  2. Mix de bananen met een mixer tot een gladde massa.
  3. Klop de eiwitten in 1-2 minuten schuimig.
  4. Mix de opgeklopte eiwitten samen met de suiker, vanille-extract en zonnebloemolie door de bananen.  
  5. Voeg de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout toe en mix tot een glad beslag. Giet het beslag in het cakeblik.
  6. Kneed alle ingrediënten voor de crumble met je handen tot een kruimelig deeg en strooi dit over het cakebeslag. 
  7. Bak de cake in 60-70 minuten gaar in de oven (totdat een satéprikker er schoon uit komt). 
  8. Laat de cake afkoelen (niet meteen uit het blik halen; als de cake warm is, is hij namelijk ook een stuk zachter en breekt hij veel sneller door midden). 
  9. Als de cake helemaal is afgekoeld kun je de glazuur er over heen doen. Roer de poedersuiker en melk door elkaar tot een gladde massa en giet dit over de cake. Waarschijnlijk houd je wat glazuur over, de hoeveelheid is ruim genomen. Laat de glazuur in een uurtje bij kamertemperatuur uitharden voor je de cake aansnijdt. Kun je zo lang wachten, denk je? :-)  

Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.